Cursul a deschis aproape de 4,52 lei/euro si apoi a inceput sa urce usor spre 4,53 lei/euro, intr-o piata cu volume reduse si in care jucatorii s-au mai linistit dupa ce vineri Parlamentul a votat suspendarea presedintelui Basescu, decizie in asteptarea careia cotatiile urcasera la 4,54 lei/euro.

Rata de schimb leu/euro a urcat constant saptamana trecuta cu 2% ca urmare a intensificatii aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Cotatiile pe piata interbancara au atins vineri un maxim istoric de 4,5400 lei/euro, cu cateva ore inainte de suspendarea presedintelui Romaniei, scrie Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a fost suspendat din functie de Parlament vineri cu putin inainte de ora 21:00, cand deja piata locala era inchisa.

Dupa suspendarea presedintelui, pe pietele externe cursul a fluctuat in jurul nivelului de 4,5400 lei/euro, insa apoi a coborat brusc la 4,51 lei/euro in cadrul unor transferuri realizate pe piata de la New York, potrivit dealerilor.

La deschiderea sedintei interbancare de luni de la Bucuresti, euro a fost cotat la 4,5200 - 4,5230 lei, cu 1,69 - 1,75 bani sub ultimele cotatii de vineri de pe piata locala, de 4,5375 - 4,5399 lei/euro.

Ulterior, cursul a crescut usor spre 4,5300 lei/euro, iar la scurt timp dupa ora 10:00 bancile cotau euro la 4,5250 - 4,5280 lei.

"Se pare ca s-a mai linistit piata, insa ramane de vazut ce se va intampla", a afirmat un dealer.

Cursul de referinta leu/euro anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,5142 unitati, iar rata oficiala pentru dolar a batut un nou record si a urcat la 3,6480 lei/dolar.

Rata leu/euro de vineri este cu 3,46 bani peste precedentul record, inregistrat joi, de 4,4796 lei/euro.

Cursul oficial leu/dolar a urcat cu 6,53 bani, de la 3,5827 lei/dolar.

Deprecierea leului in raport cu euro a influentat si paritatea oficiala leu/franc elvetian, care a urcat cu 3,03 bani, de la 3,7279 lei/franc la 3,7582 lei/franc, si a atins un nou record al ultimelor zece luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 5 septembrie 2011, cand francul a fost la 3,8133 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Potrivit dealerilor, in primele minute ale sedintei de luni costurile asigurarii datoriilor impotriva riscului de neplata, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS) au scazut usor la 425 puncte, dupa ce vineri au crescut la 430 puncte, de la nivelul de joi de 395 puncte.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 5% - 5,25% pe an pentru depozitele cu scadenta la o zi, foarte apropiate de cele de vineri, de 4,93% - 5,38% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri