Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 700 milioane lei, reusind sa atraga intreaga suma vizata la licitatia pentru vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de 11 luni, insa randamentul mediu a crescut de la 5,29% pe an la 5,53% pe an.
Ofertele bancilor au cumulat 1,683 miliarde lei.
Dealerii estimau ca Ministerul Finantelor trebuie sa accepete un randament de circa 5,7% pe an pentru a atrage intreaga suma vizata, avand in vedere cotatiile din piata secundara, conform Mediafax.

La precedenta licitatie pentru certificate de trezorerie, din 18 iunie, Finantele au respins ofertele bancilor considerand ca randamentele cerute sunt prea ridicate. Anterior, la 11 iunie, Ministerul Finantelor Publice a acceptat un randament de 5,29% pe an pentru certificate de trezorie cu maturitate la un an.

Intensificarea tensiunilor politice dintre PDL si USL si asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu au dus saptamana trecuta la deprecierea leului cu 2% in raport cu euro si, totodata, au sustinut cresterea costurilor de imprumut ale Finantelor.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in iulie 2,25 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, sub valoarea programata pentru luna iunie, de 3,5 miliarde lei. Finantele au imprumutat joi 286,2 milioane lei, putin peste jumatate din valoarea programata si randamentul mediu acceptat pentru obligatiunile emise a crescut de la 5,82% la 5,97% pe an.

Desi pentru luna iunie a programat licitatii de 3,5 miliarde lei, Trezoreria a reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, in conditiile in care randamentele cerute au crescut, in principal ca urmare a incertitudinilor privind zona euro.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR. Trendul s-a inversat incepand cu luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 36,95 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri