Dezvoltarea creditului de consum pe fondul concurentei puternice de pe piata de retail creste pe zi ce trece. La fel si numarul romanilor care constata ca s-au angajat la imprumuturi pe care nu le pot rambursa la timp. Ultimele date privind restantele la plata sint ingrijoratoare.

Baza de date privind informatiile referitoare la creditele de consum contractate de persoanele fizice, gestionata de Biroul de Credit, devine din ce in ce mai cuprinzatoare. Si, deocamdata, cuprinde numai asa-numite informatii negative. In prezent, Biroul de Credit a reusit sa integreze un numar de 18 banci, ce reprezinta o cota de piata de 95%, si o societate financiara.

De asemenea, o alta importanta societate financiara a semnat contractul de participare la sistemul Biroului de Credit si doua societati de asigurari au primit aprobarea de participare din partea Biroului de Credit si parcurg etapele necesare integrarii, a declarat, pentru Cotidianul directorul general al institutiei, Serban Epure.

Biroul de Credit monitorizeaza 95% din piata

Daca pentru Biroul de Credit cresterea segmentului de piata supravegheat este un motiv de mindrie, pentru cei care au acumulat restante la plata imprumuturilor este o veste proasta. Accesul lor la viitoare credite se va ingreuna sau nu vor mai fi acceptati de banci drept clienti. In baza de date a Biroului se afla inregistrate in prezent 347.000 de persoane beneficiare de credite de consum acordate de banci. Dintre acestea, 132.000 nu au platit la timp ratele de imprumut.

Informatiile la zi arata o crestere a valorii sumelor restante la 836 de miliarde lei, 1,7 milioane de euro si 851.000 de dolari. Aceste sume corespund unui numar de 160.000 de conturi bancare ce inregistreaza, conform evidentelor institutiei, restante curente. Nu mai putin de 22.000 de romani au reusit sa se indatoreze la mai multe banci. Recordul absolut este stabilit de o persoana care are restante la 10 banci comerciale. In fine, daca in general debitele inregistrate de persoanele fizice nu au valori individuale mari, exista si exceptii.

In prezent, unul dintre restantieri are o datorie de 3,5 miliarde lei. Restantele maxime consemnate la creditele luate in valuta sint ceva mai rezonabile: 10.158 de euro, respectiv 21.085 de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri