Un randament de 500%. Pare deja un lucru obisnuit pentru fondurile de investitii de pe piata romaneasca sa aiba un asemenea grad de recuperare a plasamentelor in sectorul financiar. Exact acum un an, actionarii companiei de consumer finance Credisson si-au vandut afacerea grupului financiar BNP Paribas. Acesta, prin divizia sa Cetelem, specializata in credite de consum, a platit pentru Credisson o suma estimata la peste 40 de milioane de euro, adica de peste 11 ori mai mult decat cele 3,5 milioane de euro, investitia initiala in companie.

Acum, este randul unei alte companii de consumer finance sa iasa la vanzare. Estima Finance va fi vanduta la pachet, alaturi de companiile Motoractive si Domenia Credit, cu peste 130 de milioane de euro. Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), care a infiintat cele trei companii, a investit in ele, alaturi de Domo, DEG si BERD, circa 23 de milioane de euro. Lista scurta a celor interesati sa cumpere cele trei companii includea GE Capital, AIG, Socit Gnrale si HSBC. Una dintre companii s-a detasat in castigator, fiind in negocieri finale. Semnarea va avea loc pana la sfarsitul acestei luni, spun reprezentantii RAEF.

Trei dintr-o lovitura

HSBC, una dintre primele cinci banci din lume, a pus ochii pe Romania. Interesul i-a fost starnit de trei companii, Motoractive, Domenia Credit si Estima Finance, scoase la vanzare de Fondul Romano American de Investitii.

Imaginati-va ce forta poate avea un grup financiar care a acordat anul trecut clientilor credite de zece ori cat PIB-ul Romaniei. Ce sa caute o asemenea banca la noi? Dupa ce ani in sir colosul multinational HSBC n-a aruncat nici macar o privire catre Europa de Est, concentrandu-se asupra operatiunilor din Asia si Orientul Mijlociu, brusc, numele bancii apare pe lista scurta a institutiilor financiare interesate de cumpararea a trei companii romanesti de creditare.

Romanian American Enterprise Fund (RAEF) a decis, in toamna anului trecut, sa vanda trei companii pe care le-a infiintat si in care controleaza pachetele majoritare - Motoractive (specializata in leasing), Domenia Credit (axata pe credit ipotecar) si Estima Finance (companie de consumer finance). Dezvoltarea exploziva a creditarii populatiei a atras atentia marilor jucatori internationali. In primul rand, marile banci au pus ochii pe noi, interesate sa intre pe piata est-europeana. Toti marii competitori din tarile vestice au sesizat mutarea Cetelem (divizia de consumer finance a BNP Paribas, care a achizitionat anul trecut Credisson, n.r.). Am primit un numar foarte mare de scrisori din partea unor grupuri si banci europene, explica Horia Manda, Senior vice president & chief investment officer al RAEF.

La inceput, au fost discutii, tatonari. Interesul a baleiat de la o companie la alta, dar au fost si unii interesati de toate trei. Dat fiind numarul mare al pretendentilor, am inceput un proces de selectie, in urma caruia au ramas patru nume pe lista finala, pentru due diligence in detaliu, povesteste Manda. Lista scurta, potrivit mai multor surse apropiate tranzactiei, includea Socit Gnral, HSBC, fondul de investitii AIG si GE Capital divizia de investitii a General Electric. In momentul de fata, suntem in discutii finale cu unul singur, iar semnarea va avea loc pana la sfarsitul acestei luni, spune seful de la RAEF. si ceilalti actionari minoritari din cele trei companii, banca germana de dezvoltare DEG, BERD si retailerul Domo au hotarat sa vanda.

Cine isi va adjudeca potul? Manda a refuzat sa dezvaluie numele castigatorului. Cumparatorul este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, care nu este inca prezent pe piata romaneasca, s-a limitat acesta sa raspunda. Oricum, este unul din numele vehiculate in presa. Dar singurele nume vehiculate pana acum ca facand parte din lista scurta au fost Caja de Madrid si HSBC, primul dintre ele nefiind insa pe lista scurta. Asadar, urmand firul logic, ar ramane in picioare varianta HSBC. Mai mult, tot din spusele sefului RAEF, cum ca finalistul este un mare grup financiar care nu are inca activitati in Romania, tot HSBC s-ar inscrie in aceasta categorie. Singurul nume de aceasta talie prezent pe piata romaneasca este Citigroup, si nu este vorba despre acestia. Contactati de Capital, reprezentantii HSBC au refuzat orice comentariu.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23546&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri