Cotatiile monedei nationale au atins un nou record istoric spre finalul sesiunii interbancare, de 4,5825 lei/euro, dupa care cotatiile au coborat usor sub 4,58 lei/euro, ca urmare a interventiilor indirecte ale bancii centrale.
In jurul orei 16:45, schimburile se perfectau la 4,5770 - 4,5795 lei/euro, peste niveul de la finalul sesiunii precedente, de 4,5655 lei/euro, scrie Mediafax.

La deschidere, euro era cotat la 4,5630 - 4,5650 lei, iar in prima parte a zilei schimburile s-au perfectat la cotatii usor peste nivelul de 4,56 lei/euro.

Dupa publicarea cursului de referinta de catre BNR, cotatiile monedei nationale au urcat brusc peste 4,57 lei/euro, fara un motiv clar, potrivit dealerilor, intr-o piata cu volume in crestere.

Banca centrala a vandut valuta pe tot parcursul zilei pentru temperarea deprecierii, insa interventia s-a intensifict dupa ce cursul a atins maximul de 4,5825 lei/euro

Totodata, dealerii considera ca tendinta de depreciere ar putea continua daca banca centrala nu va interveni mai agresiv pentru sustinerea leului.

Cotatiile monedei nationale au fost stabile in prima parte a zilei, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta in scadere foarte usoara, la 4,5638 lei/euro, de la 4,5647 lei/euro.

In sesiunea precedenta cursul a coborat tot nesemnificativ, cu 0,04 bani, dupa ce marti a atins maximul istoric de 4,5651 lei/euro.

Leul s-a depreciat abrupt in ultimele doua saptamani, cu 2,5%, desi banca centrala a intervenit permanent in piata pentru a limita caderea monedei nationale. Perceptia jucatorilor a fost afectata de turbulentele politice, care au avut un ecou international.

Cursul pentru dolar a scazut cu 1,81 bani, de la 3,7309 unitati la 3,7128 unitati.

Cursul pentru franc a coborat foarte usor, la 3,8002 lei/franc,de la 3,8009 lei/franc miercuri, care a reprezentat maximul pentru ultimele zece luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 5 septembrie 2011, cand francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au continuat sa scada, de la 1,2 - 1,68% la 1,1 - 1,58%, intrucat bancile detin un surplus de lichiditate in ultimele zile ale perioadei de rezerva. Randamentele cu scadenta la o saptamana au urcat de la 3,38 - 3,86% la 4,34 - 4,81% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri