Cotatiile monedei nationale nu s-au oprit din crestere, in lipsa unei interventii vizibile din partea bancii centrale, astfel ca la finalul sesiunii interbancare rata de schimb a atins un nou record istoric, de 4,64 lei/euro.
In jurul orei 17:00, bancile cotau euro la 4,6370 - 4,6400 lei, cu 0,96% peste nivelul de la inchiderea de vineri, de 4,5925 - 4,5950 lei/euro.

Primele tranzactii din sedinta interbancara de luni au fost realizate la 4,5960 lei/euro, iar in prima parte a zilei cotatiile au oscilau usor peste 4,6 lei/euro.

Dupa publicarea referintei cursul a urcat rapid la 4,61 lei/euro, dupa care a doborat record dupa record pe piata interbancara, pana la un maxim istoric de 4,64 lei/euro.

Dealerii au suspectat interventii sporadice pentru sustinerea leului, insa in lipsa unor vanzari mai agresive de euro cotatiile au urcat treptat.

Contexul regional este de asemenea negativ, valutele din regiune afisand pierderi de pana la 0,93%, insa dealerii spun ca evolutia leului a fost generata in special de tensiunile politice locale.

"Leul nu s-a corelat cu raliul inregistrat de valutele din regiune, dupa decizia Bancii Centrale Europene de a reduce dobanda cheie la minimul record. Prin urmarem deprecierea leului este generata in special de factori locali. Chiar daca monedele din regiune s-au depreciat astazi (luni, n.r), nu au pierdut tot castigul inregistrat atunci", a spus dealerul unei banci.

Referintele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru euro si dolar au urcat luni la noi maxime istorice, de 4,6009 lei/euro si respectiv 3,7999 lei/dolar.

Leul s-a depreciat abrupt in ultimele trei saptamani, cu 3,4% la nivelul referintei, desi banca centrala a intervenit permanent in piata pentru a limita caderea monedei nationale. Perceptia jucatorilor a fost si continua sa fie afectata de turbulentele politice, care au avut ecouri internationale.

Cotatia de referinta de luni indica o scadere a leului cu 6,5% fata de euro comparativ cu rata de schimb de la finele anului trecut. Ultima cotatie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.

Totodata, in raport cu dolarul, moneda nationala a pierdut 13,8% comparativ cu finele anului trecut, de la 3,3393 unitati.

Cursul pentru franc a urcat de la 3,8173 lei/franc la 3,8314 lei/franc, reprezentand maximul pentru ultimele 11 luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 12 august 2011, cand francul a fost cotat la 3,8926 lei.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au continuat sa scada luni si au ajuns la 0,91% - 1,38% pe an, dupa ce vineri au fost la 0,98% - 1,46% pe an. Scaderea este cauzata de dobanzile practicate de unele banci care detin un surplus de lichiditate in ultimele zile ale perioadei de rezerva. O noua perioada in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii va incepe marti.

Randamentele cu scadenta la o saptamana au urcat de la 4,81% - 5,30% pe an, la 4,88% - 5,36% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri