In ultimele luni s-a sesizat o tendinta mult mai accentuata din partea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) de a solicita credite in lei pe fondul evolutiei cursului de schimb, “o atitudine normala” in conditiile in care firmele mici nu se pot proteja de riscul valutar, a declarat Andreea Enache, directorul diviziei de persoane juridice din cadrul ProCredit Bank, intr-un interviu acordat wall-street.ro.
Aceasta spune ca in primele sase luni ale acestui an creditarea pe segmentul persoanelor juridice a crescut cu 12% la ProCredit Bank, in timp ce structura portofoliului de imprumuturi s-a pastrat in jurul nivelului de 55-60% in lei si restul in euro.

„Pentru creditarea in lei exista lichiditate, iar bancile au dorinta de a finanta in aceasta moneda. Exista totusi si riscuri, pentru ca piata pe moneda locala nu este foarte ofertanta in ceea ce priveste termenele. Finantarea bancilor se face pe termene relativ scurte in lei si atunci si capacitatea noastra de a acorda credite pe termene lungi este limitata, dar pentru moment nu vedem dezechilibre foarte mari”, a precizat Enache.

Directorul diviziei de persoane juridice din cadrul ProCredit Bank a aratat ca banca are pregatite 15 milioane euro pentru a le oferi IMM-urilor pana la finele anului. Andreea Enache recunoaste ca firmele mici si mijlocii sunt afectate direct de instabilitaeta cursului de schimb, insa efectele turbulentelor politice sunt indirecte si presupun o amanare a unor decizii de investitie in cazul IMM-urilor.

„In toamna anului trecut, odata cu criza din Grecia, am avut o situatie similara. Multe firme aveau linii de credit aprobate dar nu accesau banii si asteptau ca situatia sa devina mai clara. La fel este si in prezent”, a completat Enache.

ProCredit Bank, banca specializata in creditarea pentru IMM-uri, avea dupa primul semestru 80.000 de firme in portofoliu.

Din ce sectoare economice provin IMM-urile cu cea mai buna evolutie in acest an


Andreea Enache a mentionat ca sectoarele care au avut o evolutie mai buna in acest an au fost agricultura, care reprezinta 30% din portofoliul ProCredit Bank si productia. La polul opus se afla constructiile si domeniul auto.

„Sunt firme care au reusit mai rapid in timpul crizei sa-si stabilizeze afacerea si sa restructureze procesele astfel incat sa aiba o stabilitate mai mare si acum pur si simplu au acumulat capital si decid sa-l investeasca. Chiar si noi am facut o analiza sa vedem daca avem anumite sectoare in care exista o tendinta mai mare spre asemenea decizii in acest moment. Pe fiecare segment de activitate am vazut firme care au avut o crestere a nivelului de afaceri si au dorinta investitionala. In acelasi timp vedem ca sunt si unele IMM-uri care nu merg foarte bine”, a explicat directorul diviziei de persoane juridice din cadrul ProCredit Bank.

Aceasta a aratat ca banca percepe dobanzi pentru creditele de investitii pe termene mai lungi in intervalul Robor la 6 luni plus 3% - Robor la 6 luni plus 5%, dar ca nivelul dobanzii depinde foarte mult de suma, de tipul de produs, de perceptia de risc si de marimea firmei. Pentru creditele pe termen scurt, de 12-24 luni, banca acorda credite cu dobanzi fixe, intre 8% si 11%, dar si ca in acest caz tipul firmei si a imprumutului conteaza in stabilirea pretului creditului.

“Toamna trecuta a fost o perioada in care IMM-urile au mizat foarte mult pe capitalul de lucru. Anul acesta si chiar in prezent, cu toata incertitudinea, vedem o mai mare orientare catre investitii. Investitii la noi inseamna spatii de productie si utilaje, echipamente”, a precizat Enache.

Care sunt cele mai mari provocari pt IMM-uri

Directorul diviziei de persoane juridice din cadrul ProCredit Bank a declarat ca prima provocare pentru IMM-uri in aceasta perioada ar fi mersul economiei, a doua nivelul de fiscalitate, iar a treia obtinerea de garantii.

„Desi obtinerea de garantii este destul de bine rezolvata prin fondurile de garantare, valoarea activelor pe care aceste firme le-au capitalizat a scazut in ultimii ani si atunci si capacitatea lor de a mai garanta investitii suplimentare poate sa fie in anumite cazuri limitata. Noi colaboram destul de bine cu fondurile de garantare si pana acum nu au fost cazuri sa nu fie acceptat un credit dintr-o lipsa a garantiilor. Dar si fondurile au anumite conditii, asa ca se mai intampla ca unele firme sa nu acceseze credite din lipsa garantiilor”, a adaugat Andreea Enache.

ProCredit Bank Romania a fost infiintata in 2002 printr-un parteneriat intre institutiile financiare BERD, IFC - membra a grupului Bancii Mondiale, Commerzbank, KfW, ProCredit Holding (companie germana de investitii) si IPC.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri