Romanii ar fi dispusi sa plateasca 100 de lei pe luna pentru o asigurare de sanatate, desi cunosc foarte putine lucruri sau aproape nimic despre asigurarile medicale pentru spitalizare sau interventii chirurgicale, se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta GfK la cererea AXA Asigurari.
Romanii considera ca cel mai bun produs, care-i poate ajuta sa rezolve o problema serioasa de sanatate care implica cheltuieli, este asigurarea de sanatate sau asigurarea medicala pentru spitalizare si interventii chirurgicale (41% dintre respondenti), pe locul al doilea fiind depozitul bancar sau contul de economii (28% dintre respondenti), arata studiul citat.

Cu toate acestea, 35% din respondenti cunosc foarte putine lucruri sau aproape nimic despre asigurarile medicale pentru spitalizare sau interventii chirurgicale, in timp ce o pondere de 42% dintre acestia spun ca au doar putine cunostinte.

Studiul de piata a fost realizat pe un esantion reprezentativ pentru 12% din populatia Romaniei (aproximativ 2,2 milioane de persoane), reprezentand targetul AXA.

Jumatate dintre romani vor sa economiseasca


Referitor la ce conteaza cel mai mult cand vine vorba de economisire, pentru cei cu un venit ridicat pe membru de familie este mai importanta siguranta banilor investiti pe termen lung, in timp ce pentru romanii cu un venit scazut, mai importanta este componenta de protectie.

O pondere de 40% dintre respondenti urmaresc un profit pe termen scurt, 24% doresc sa aiba posibilitatea de a retrage bani oricand, iar 23% vizeaza un profit pe termen lung.

De asemenea, 51% dintre romani economisesc sau intentioneaza sa economiseasca. Nevoia de economisire apare in special in randul persoanelor ce au unul sau mai multi copii. Astfel, 30% dintre persoanele care economisesc au copii cu varste de 10 ani sau mai putin, iar 19% economisesc din dorinta de a-si sustine copiii in privinta educatiei sau in cumpararea unei case.

In acelasi timp, 83% dintre respondenti considera ca sanatatea este cel mai important indicator al unei vieti bune, urmata de siguranta financiara, cu 76% dintre respondenti.

Doar 32% dintre respondenti considera ca au suficienti bani ca sa se descurce intr-o situatie dificila care li s-ar putea intampla.

Asadar, unul dintre motivele care-i determina pe jumtatate dintre romani sa economiseasca este de a avea o rezerva de bani in caz de situatii de urgenta, in timp ce 61% dintre acestia considera ca riscul de a avea o problema de sanatate si de a nu se putea trata pe cont propriu este mare.

In continuare studiul arata ca o pondere de 31% dintre respondenti se tem ca este posibil sa devina in orice moment o povara financiara pentru cei dragi din cauza unei boli grave sau accident, iar 49% considera se merita sa plateasca mai mult pentru a avea acces la servicii private de sanatate.

Persoanele intervievate au o varsta cuprinsa intre 20 si 49 de ani, minimum studii medii, cu un venit personal net de peste 200 de euro pe luna. Studiul a fost realizat in luna martie 2012.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri