Erste amortizeaza fondul comercial al BCR cu 210 milioane euro, o masura similara fiind luata in octombrie, cand grupul austriac a amortizat fondul comercial al subsidiarei din Romania cu 700 milioane euro.

"Ca urmare a rezultatelor semestriale obtinute de BCR, Erste Group a efectuat un test de depreciere privind fondul comercial, care a relevat faptul ca este necesara amortizarea fondului comercial cu 210 milioane euro", se arata intr-un raport al Erste, conform Mediafax.

Potrivit raportului Erste, BCR a inregistrat in primul semestru pierderi de 140,5 milioane euro, fata de 2,3 milioane euro in perioada similara a anului trecut. Rezultatul negativ a fost determinat in principal de majorarea provizioanelor de risc pentru imprumuturi si avansuri cu 62,8%, la 364,9 milioane euro, si de scaderea veniturilor din dobanzi, cu 19,9%, la 284,3 milioane euro.

"Necesitatea constituirii de provizioane suplimentare pentru operatiunile corporate si de real estate a determinat majorarea costurilor de risc cu 140,8 milioane euro sau 62,8% (exprimat in valuta de referinta + 71,0%), de la 224,1 milioane euro la 364,9 milioane euro in primul semestru din 2012. Prin urmare, rata de acoperire a creditelor neperformante s-a majorat de la 50,1% la sfarsitul anului 2011 la 53,6% la 30 iunie 2012", potrivit Erste.

Grupul austriac estimeaza ca profitul operational va fi mai mic in acest an decat cel de anul trecut si se asteapta la o diminuare a costurilor de risc la aproape 2 miliarde euro, desi crede ca acest indicator va atinge nivelul maxim in Romania.

Potrivit Erste, raportul cost/venit al BCR s-a majorat de la 44,1% in 2011 la 45,2%, datorita implementarii stricte a masurilor de optimizare.

Erste considera ca BCR va reveni pe profit in 2013.

Erste a anuntat in luna octombrie a anului trecut un unui set de masuri "extraordinare" care a avut un impact total de 1,579 miliarde euro asupra contului de profit si pierdere si, respectiv, de 2,069 miliarde euro asupra capitalului propriu conform standardelor internationale de raportare financiara IFRS. In cadrul acestui set a figurat si amortizarea partiala a fondului comercial al subsidiarei din Romania cu 700 milioane euro inainte de impozitare.

Erste detine 93,27% din actiunile BCR, iar SIF Oltenia, singura societate de investitii financiare care nu a vandut tiluri BCR, are aproape 6,59%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romanii s-au batut pe joburi de "client misterios" in noiembrie