Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25%, decizia fiind in linie cu estimarile analistilor.
Totodata, BNR a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei (15%) si in valuta (20%) ale institutiilor de credit.

“Nu existau multe sanse pentru ca banca centrala sa ia o alta decizie cu privire la dobanda de politica monetara, in conditiile in care BNR avea foarte putin spatiu de manevra, avand in vedere situatia politica complicata, care pune o presiune semnificativa pe cursul de schimb. Noi tot consideram ca banca centrala va majora dobanda cheie in primul trimestru al anului viitor, intrucat cresterea preturilor administrate va pune presiune pe inflatie, iar tinta de inflatie este ambitioasa”, se arata intr-un raport al ING Bank.

Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) estimeaza ca banca centrala va mentine dobanda cheie la nivelul actual pana la finele anului.

“Desi inflatia este de asteptat sa ramana sub 3% in acest an, credem ca banca centrala nu va modifica dobanda cheie pana la finele anului, avand in vedere incertitudinile legate de fluxurile de capital, precum si cele cu privire la problemele politice si fiscale de anul viitor”, a precizat Catalina Molnar, economist-sef la RBS.

In schimb, numarul membrilor AAFBR care vad o relaxare a politicii monetare printr-o reducere a rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru lei este in crestere fata de sondajul anterior. Acestia considera ca BNR va reduce RMO la lei de la 15% la 13% pana la finele anului 2012.

„Anul 2013 ar putea aduce o reducere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei pana la nivelul de 10% in luna decembrie. Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea ramane la nivelul de 20% si in luna decembrie 2013”, se arata intr-un comunicat al AAFBR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri