Cursul si-a facut in mare masura datoria in aceasta perioada, intrucat a mentinut o stabilitate pe piata monetara si la nivelul finantarii deficitului public, a precizat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

“In Romania, cursul de schimb a fost mereu o atractie si s-a transformat intr-un fel de indicator bursier. Problema de fond este cea a costurilor cu care se finanteaza datoria publica. Cursul si-a facut datoria pentru ca a mentinut o stabilitate pe piata monetare si la nivelul finantarii deficitului public”, a declarat Isarescu.

Leul s-a depreciat in ultima luna cu 2,7% in fata euro, iar cursul de schimb a depasit nivelul de 4,6 lei/euro. De altfel, la nivelul pietei s-a observat tendinta ca banca centrala a renuntat la sustinerea leului in favoarea dobanzilor, care in ultima perioada au inregistrat o evolutie constanta.

Guvernatorul BNR a spus ca o parte din titlurile de stat detinute de straini au fost vandute si ca valoarea acestora se ridica la cateva miliarde lei.

“Asa cum ati remarcat din comunicat (privind decizia de politica monetara – n.r.), noi vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale, la nivel european si intern. Aceasta suprapunere a accentuat iesirile de capital. Bineinteles ca aceste miscari au influentat piata valutara si cotatiile leului”, a mentionat Mugur Isarescu.

Acesta a adaugat ca nici bancile nu-si mai reinnoiesc liniile de credit si astfel se creeaza probleme in finantarea deficitului bugetar.

“Atata vreme cat iesirile de capital nu sunt contrabalansate de intrari avem o problema, care ar fi putut fi rezolvata prin fonduri europene. Nu vedem o calmare a tensiunilor la nivel european, suntem in fata unor decizii majore la nivelul autoritatilor europene, presiunile vor continua, iar o detensionare a politicii interne ne-ar ajuta foarte mult. Nu toti investitorii vor sa plece, multi au intentii serioase pe termen lung”,a completat Isarescu.

Potrivit comunicatului BNR privind decizia de a mentine dobanda de politica monetara neschimbata, la nivelul de 5,25%, pe plan extern se remarca deteriorarea perspectivelor activitatii la nivel global in conditiile unei aversiuni sporite fata de risc a investitorilor si ale incertitudinilor legate de solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane din zona euro.

Aceasta evolutie, suprapusa persistentei tensiunilor politice interne, genereaza iesiri nete de capital cu impact nefavorabil asupra cursului de schimb al leului.

Isarescu: Se justifica o prognoza partial diminuata a cresterii economice

Guvernatorul BNR a declarat ca exista date suficiente, inclusiv din agricultura, care justifica o prognoza cel putin partial diminuata a cresterii economice.

Intrebat daca este de acord cu estimarea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Isarescu a zis ca nu impartaseste cifra institutiei, dar ca exista motive pentru revizuirea cresterii.

BERD a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,2% la 0,8%, pe fondul situatiei externe dificile si a crizei politice interne.

BNR mentine dobanda de politica monetara

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25%, decizia fiind in linie cu estimarile analistilor.

Totodata, BNR a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei (15%) si in valuta (20%) ale institutiilor de credit.

Citeste si BNR este tematoare in fata scandalurilor politice si nu modifica dobanda cheie


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Economia romaneasca in 2020: La cat ajunge cursul de schimb