Cotatiile monedei nationale oscilau la inchiderea sedintei interbancare in jurul nivelului de 4,57 lei/euro, intr-o piata in care BNR a sustinut aprecierea leului prin vanzari de valuta pe tot parcursul zilei, potrivit dealerilor, informeaza Mediafax.
In jurul orei 17:00, schimburile se perfectau la 4,5715 - 4,5740 lei/euro, mult sub nivelul de la aceeasi ora de vineri, de 4,6375 - 4,6415 lei/euro.

La deschiderea sedintei interbancare de luni de la Bucuresti, euro a fost cotat la 4,6300 - 4,6330 lei, iar in prima parte a sesiunii cotatiile au atins un minim de 4,5650 lei/euro.

Potrivit dealerilor, volumele trasferate au fost reduse, iar scaderea brusca a cotatiilor a fost determinata cel mai probabil de interventiile indirecte ale bancii centrale. Totodata, dealerii spun ca intr-o anumita masura a contat si anuntul bancii centrale privind plafonarea imprumuturilor la operatiunea repo, intrucat unii jucatori se asteapta ca dobanzile la lei sa creasca.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca va acorda luni bancilor comerciale cel mult 6 miliarde lei, aceasta fiind prima plafonare incepand cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care banca centrala imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo.

Astfel, banca centrala a imprumuta luni 10 banci comerciale cu 6 miliarde lei, pentru o saptamana, insa cererea a fost de peste 2,5 ori mai mare, de 15,1 miliarde lei.

Dupa ce cotatiile au atins nivelul minim ,de 4,5650 lei/euro, cursul a revenit pe crestere usoara, cu oscilatii usor peste 4,57 lei/euro.

Rata de referinta pentru euro a coborat luni cu 7,41 bani, la 4,5740 lei/euro, dupa ce vineri a atins un nivel record.

In sesiunea de vineri, cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, maximul istoric, ca urmare a tensiunilor politice. Leul si-a reluat deprecierea dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca a amanat decizia privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale.

Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la inceputul anului, de la 4,3197 lei/euro. Leul s-a depreciat insa accentuat de la inceputul lunii iulie, cu pana la 4,4%, din cauza turbulentelor politice.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat luni ca deprecierea leului din ultima perioada a fost "rezonabila" daca sunt avute in vedere tensiunile politice interne, dar scaderea depaseste fundamentele economice, chiar daca Romania are un deficit de cont curent destul de inalt, care trebuie finantat.

Pentru dolar rata de referinta a coborat de la 3,7972 lei/dolar la 3,6997 lei/dolar, iar cursul pentru franc a scazut de la 3,8695 lei/franc la 3,8077 lei/franc.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi se plasau la 4,8-5,28% pe an, apropiate de cele de vineri.

In acelasi timp, randamentele cu scadenta la o saptamana se situau la 4,84 - 5,33% pe an. Dupa operatiunea repo, acestea au urcat la 5,2 - 5,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri