BNR a mentinut prognoza pentru inflatia la final de an, de 3,2% in acest an si 3% in 2013, dar majoritatea riscurilor actioneaza in directia depasirii acestor nivele, printre care preturile internationale la materii prime si alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscala si tensiunile politice, relateaza Mediafax.
"Cea mai mare parte a riscurilor, patru dintre acestea, sunt ca proiectia de inflatie sa se abata in sus, si doar un singur factor, dinamica preturilor administrate este mai degraba echilibrata (...) Reamintesc opiniei publice ca BNR efectueaza proiectia de baza in functie de date certe, atunci cand avem certitudini asupra unor elemente, cand avem de exemplu in vedere ca cursul euro va ramane undeva si este o depreciere de durata, sau impactul secetei este cert. Altminteri, pana atunci, introducem aceste elemente in balanta riscurilor. Asta ca sa intelegeti ce urmeaza", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

Intr-un comunicat transmis joia trecuta, dupa sedinta Consiliului de Administratie, BNR arata ca analiza indicatorilor macroeconomici releva evolutia inflatiei in linie cu prognozele bancii centrale. In acelasi timp, se remarca o accentuare a riscurilor asimetrice la adresa perspectivei inflatiei pe fondul unei conjuncturi externe adverse si al tensiunilor politice interne.

Dupa atingerea, in luna mai, a unui minim istoric de 1,79%, rata anuala a inflatiei a crescut usor, la nivelul de 2,04% in luna iunie, ca urmare a inceperii manifestarii unui efect statistic de baza, anticipat a produce efecte nefavorabile temporare cu precadere in trimestrul al treilea al anului 2012.

Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat s-a mentinut de asemenea in apropierea nivelului de 2% in conditiile in care persistenta deficitului de cerere agregata a atenuat efectele nefavorabile ale recentei deprecieri a monedei nationale.

Rata inflatiei de baza CORE 2 ajustat este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si bauturilor alcoolice.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Constanta, ca nu crede ca preturile la alimente vor creste in perioada urmatoare pentru ca, daca acest lucru se va intampla, atunci consumul va incetini, iar comerciantii nu vor dori "sa ramana cu marfa pe rafturi".

"Ma tot intrebati de o luna de zile daca vom avea scumpiri si v-am spus de fiecare data, scumpirile sunt generate de piata, de cerere si de oferta. Sigur daca va uitati la preturile de pe piata internationala, de pe piata interna poate s-ar justifica scumpirile, dar eu nu cred in scumpiri pentru ca si cei care vand pe piata romanesca se uita la puterea de cumparare, o scumpire ar face ca tot ce inseamna consum in momentul de fata sa incetineasca. In momentul de fata oamenii nu-si permit scumpiri si atunci probabil ca cei care comercializeaza se gandesc in primul rand daca vor sa vanda marfa respectiva sau vor sa ramana cu ea pe rafturi", a declarat ministrul Agriculturii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri