Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumuta luni 10 banci comerciale cu 6 miliarde lei, pentru o saptamana, insa cererea a fost de peste 2,5 ori mai mare, de 15,1 miliarde lei, informeaza Mediafax.

BNR a anuntat luni ca va acorda bancilor comerciale cel mult 6 miliarde lei, aceasta fiind prima plafonare incepand cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care banca centrala imprumuta institutiile de credit prin operatiuni repo.

Banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala.

Potrivit dealerilor, suma de 15,15 miliarde lei se datoreaza si supralicitarii de catre unele banci ca in urma alocarii pro-rata institutiile sa primeasca mai multi bani.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.

De regula, banca centrala anunta doar ca are loc o licitatie repo, iar bancile transmiteau ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizeaza si activele cu care garanteaza. Sumele sunt imprumutate pe termen de o saptamana.

Saptamana trecuta, BNR a imprumutat luni opt banci comerciale cu 12,07 miliarde lei ( 2,6 miliarde euro).

Sumele imprumutate si numarul de banci au crescut vizibil in luna iunie, dupa ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara. O suma record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost imprumutata la 25 iunie, de 11 banci.

Incepand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.

Dobanzile afisate luni dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se plasau la 4,84 - 5,33% pe an. Dupa operatiunea repo, acestea au urcat la 5,2 - 5,7%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cum ar putea fi inflatia la finalul anului 2017