8 August 2012

ING: Cursul ajunge la 4,85 lei/euro. NU excludem un euro de 5 lei



ING Bank estimeaza pentru finele anului un curs de schimb de 4,85 lei/euro, dar analistii bancii nu exclud ca moneda nationala sa depaseasca temporar nivelul de 5 lei/euro, se arata intr-un raport al institutiei de credit.

"Viitoarele alegeri generale si o administratie care a pierdut sprijinul semnificativ (din partea populatiei – n.r.) au creat scena pentru cresterea stresului politic, dar, dupa cum arata pietele financiare, evenimentele recente au depasit toate asteptarile. Scandalurile politice au sugerat ca regulile in Romania sunt fluide si ca agenda politica o depaseste pe cea economica. Piata valutara si cea a datoriei publice, impreuna cu alte dovezi anecdotice, sugereaza ca sentimentul in prezent variaza de la o mare incertitudine la unele preocupari care indica ca perspectivele tarii devin tot mai sumbre, toate pe fundalul unei Europe aflate in starea de dezintermediere", potrivit raportului ING Bank.

Analistii bancii au mentionat ca ar putea urma o criza a balantei de plati, in conditiile in care stresul de pe pietele financiare se revarsa asupra economiei reale, iar un astfel de scenariu tragic ar putea limita serios apetitul pentru activele romanesti.

„Desi acesta nu este scenariul nostru de baza, gasim putine dovezi care ne-ar face sa credem ca discutiile politice se vor incheia prea curand. La cele mai multe dintre intrebarile-cheie (Care va fi structura noului Parlament? Cine va forma guvernul? Care va fi strategia sa economica?) probabil ca nu vom primi un raspuns pana in primul trimestru al anului viitor”, se mai arata in raportul ING.

Analistii bancii olandeze sunt de parere ca BNR ar putea deveni mai agresiva in interventiile sale, desi in prezent aceasta probabilitate pare redusa.

Prognoza ING este mult mai drastica comparativ cu cea lansata ieri de analistii BCR, care estimeaza ca nivelul cursului se va situa la 4,65 lei/euro in septembrie si la 4,6 lei/euro in decembrie, ca urmare a perioadei mai lungi de instabilitate politica si a presiunilor externe.

BCR anticipeaza ca leul va recupera o parte din pierdere in prima jumatate a anului urmator, cotatia urmand sa coboare la 4,48 lei/euro in martie si 4,47lei/euro in iunie.

De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca deprecierea leului din ultima perioada a fost "rezonabila" daca sunt avute in vedere tensiunile politice interne, dar scaderea depaseste fundamentele economice, chiar daca Romania are un deficit de cont curent destul de inalt, care trebuie finantat.

"Leul a fost rezonabil. A fost saracu'. Cum n-a fost? Adica 2-3-4 procente la cate trasnai s-au spus pe aici. Dar noi credem ca punand mai multe lucruri, - productivitatea si salariile, evolutia ratei inflatiei, situatia rezervelor - nu exista motive de depreciere masiva a leului. Deci, de la un anumit punct s-a excedat ceea ce, in aprecierea noastra, era o zona mai mult sau mai putin de echilibru bazata pe fundamentare si a inceput sa devina. Cursul a inceput sa fie influentat cu precadere de alti factori, factori externi, tensiunile interne, incertitudini si asa mai departe”, a mentionat Isarescu.

Moneda nationala s-a apreciat puternic ieri, ca urmare a interventiei indirecte a BNR, astfel ca rata de referinta pentru euro a coborat cu 7,41 bani, la 4,5740 lei/euro.

Patru conditii pentru o dezvoltare economica: ce anume l-a suparat pe omul liber Mugur Isarescu



Citeste si