In articolul de astazi va prezentam o analiza detaliata a impactului pe care evolutia cursului de schimb valutar o poate avea asupra situatiilor financiare ale unei companii. Afla ce societati pot castiga de pe urma unui curs valutar cu trend crescator si care sunt perdantii in astfel de situatii, scrie AvocatNet.

1. Inregistrarea tranzactiilor in valuta in contabilitate

Potrivit legii romane a contabilitatii, contabilitatea se tine in moneda nationala. Contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta. Evaluarea elementelor monetare in valuta si a celor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, se efectueaza potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

In conformitate cu reglementarile contabile in vigoare, o tranzactie in valuta este o tranzactie care este exprimata sau necesita decontarea intr-o alta moneda decat moneda nationala (leu), inclusiv tranzactiile rezultate atunci cand o entitate:
• cumpara sau vinde bunuri sau servicii al caror pret este exprimat in valuta;
• imprumuta sau ofera spre imprumut fonduri, iar sumele ce urmeaza sa fie platite sau incasate sunt exprimate in valuta; sau
• achizitioneaza sau cedeaza intr-o alta maniera activa, contracteaza sau achita datorii exprimate in valuta.

Citeste mai mult pe AvocatNet


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Retrospectiva 2019: Principalele evenimente din retail & FMCG