Saptamana trecuta, piata bursiera s-a caracterizat printr-o stare de apatie prelungita. Lichiditatea a fost redusa si fluctuatiile de pret la nivelul actiunilor importante au fost mici. Evenimentele sau fenomenele care sa scoata investitorii din starea de asteptare au intarziat sa apara, astfel ca tranzactiile s-au facut in general cu volume mici, fara entuziasm si fara forta necesara de a provoca tendinte clare.

Legea privind detinerile de 1% la SIF-uri incluzand actiunea concertata a fost promulgata. In urma promulgarii legii, atentia majoritatii investitorilor se va indrepta probabil asupra modalitatii concrete in care CNVM va reusi sa transpuna in practica prevederea referitoare la obligativitatea instrainarii detinerilor excedentare in termen de trei luni.

Desi la o prima vedere noile conditii nu sunt favorabile detinatorilor de actiuni la SIF-uri, incheierea perioadei de incertitudine pune capat speculatiilor pe aceasta tema. Evolutia de vineri a celor cinci societati (indicele BET-FI a crescut 0,52%) demonstreaza ca impactul acestor noi prevederi este deosebit de complex. Un efect benefic al ordonantei este ca investitorii institutionali nu mai au de ce sa se teama ca au pierdut startul investitiilor in SIF-uri. In pofida acestei legi, dorinta ridicarii in totalitate a pragului de detinere la SIF-uri va mai exista.

Primul pas ce trebuia facut in aceasta directie era oferirea unor sanse egale atat celor care au respectat prevederile legale, cat si celor care le-au ocolit prin interpusi, persoane fizice ori juridice. In ceea ce priveste evolutia de saptamana trecuta, indicele BET a scazut 0,62%, indicele BET-C cu 0,15%, in timp ce BET-FI a avansat 0,76 procente.

Ca si in urma cu doua saptamani, Mefin Sinaia este in top, cu cea mai mare crestere din aceasta saptamana. De altfel Mefin este campioana cresterii absolute pe Bursa in ultima luna, pretul ei avansand din 21 martie cu 33,83%.

Cu o valoare a tranzactiilor in ultima luna de aproximativ 38.490 lei, volumul de tranzactionare din aceasta saptamana este unul extrem de redus (ceva mai putin de 8.000 de actiuni), situandu-se pe locul 8 al celor mai mici lichiditati. Avand in vedere ca se pregateste un raport de evaluare al pretului unei actiuni pentru a fi prezentat AGA in vederea delistarii, evolutia cotatiilor MEF din ultimul timp poate avea un impact deosebit asupra concluziilor evaluatorului. Prodplast a inregistrat o evolutie foarte buna saptamana aceasta marcand o crestere de 16,33%. Rentabilitatea capitalului propriu ROE de 17,45% plaseaza PPL pe locul 11 intre 56 de companii analizate de Confident Invest.

Prodplast a crescut in ultimele doua saptamani cu 20,34% si se tranzactiona vineri la un PER de 10,6.

La Zimtub, pretul a scazut cu 6,25% pana joi si inca 11,76 procente vineri, pe fondul unui volum extrem de redus. Compania nu a mai facut nici un anunt semnificativ, dar raportarile la sfarsitul anului releva un profit de aproape cinci ori mai mic decat cel inregistrat anul trecut.

Cel mai tranzactionat emitent a fost Banca Tansilvania, urmata de SIF-uri si Biofarm. Carbid Fox si Sinteza Oradea au avut cel mai mare procent din capital tranzactionat pe Bursa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri