OTP Bank Romania a raportat o pierdere de 242 milioane forinti (869.000 euro) pentru primul semestru, fata de un profit de 1,47 miliarde forinti in prima jumatate a anului trecut, dupa ce castigul din trimestrul al doilea a compensat in mare parte rezultatul negativ din primele trei luni ale anului, scrie Mediafax.
Provizioanele pentru credite neperformante au crescut cu 50% in primul semestru, de la 2,6 miliarde de forinti la 3,9 miliarde de forinti (14 milioane de euro), a anuntat, vineri, grupul ungar OTP, care controleaza banca din Romania.

Profitul operational la semestru a coborat cu 11%, de la 4,1 miliarde de forinti la 3,67 miliarde de forinti (13,2 milioane de euro), in timp ce vniturile totale au avut un declin de 1%, de la 10,62 miliarde de forinti la 10,5 miliarde de forinti (37,7 milioane de euro). Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 3%, la 8,58 miliarde de forinti (30,8 milioane de euro), iar cele din comisioane si alte taxe s-au redus cu 30%, la 846 milioane de forinti (3 milioane de euro).

La categoria venituri nete din alte surse decat dobanzi, excluzand efectul reevaluarii provizioanelor pentru creditele in valuta, OTP Bank Romania a avut un avans de 81%, la 1 miliard de forinti (3,6 milioane de euro).

In trimestrul al doilea, OTP Bank Romania a avut profit de 921 milioane de forinti (3,3 milioane de euro), in scadere cu 31% fata de aprilie-iunie anul trecut. Provizioanele pentru credite neperformante au crescut de la 189 milioane de forinti in trimestrul al doilea al anului trecut la 535 milioane de forinti (1,9 milioane de euro). Comparativ cu 3,36 miliarde de forinti in primele trei luni din acest an, provizioanele s-au redus de peste sase ori.

Profitul operational a coborat cu 6%, la 1,46 miliarde de forinti (5,2 milioane de euro), iar veniturile totale au crescut cu 4%, la 5 miliarde de forinti (17,9 milioane de euro). Veniturile nete din dobanzi au coborat cu 21%, la 4 miliarde de forinti (14,4 milioane de euro), iar cele din comisioane si taxe cu 34%, la 426 milioane de forinti (1,5 milioane de euro).

Cresterea veniturilor totale a fost sustinuta de veniturile nete din alte surse decat dobanzi, se arata in raportul OTP. Astfel, la aceasta categorie, OTP Bank Romania a avut un profit de 600 de milioane de forinti (2 milioane de euro), fata de o pierdere de 887 milioane de forinti in acelasi interval anul trecut.

Activele au scazut cu 2% fata de sfarsitul anului trecut, de la 460,6 miliarde de forinti la 453 miliarde de forinti (1,6 miliarde de euro). Fata de iunie anul trecut, activele au avansat cu 13%.

Soldul brut al creditelor a coborat cu 4% de la 394 miliarde de forinti in decembrie, la 379,5 miliarde de forinti (1,36 miliarde de euro). Raportat la iunie anul trecut, OTP Bank Romania a inregistrat un avans de 14%.

Portofoliul depozitelor a urcat cu 14% in prima jumatate a anului, la 138 miliarde de forinti (495 milioane de euro) fata de 120,8 miliarde de forinti la finele anului trecut. Depozitele au crescut cu 44% fata de jumatatea anului trecut.

Valoarea creditelor nepeformante (a caror plata a intarziat cu peste 90 de zile fata de termenele din contract) a avansat cu aproape 40% in prima jumatate a anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 55,5 miliarde de forinti (199 milioane de euro). Fata de luna martie, cresterea a fost de 6%.

OTP Bank Romania avea la sfarsitul lunii iunie 95 de subsidiare, comparativ cu 100 in martie, si 958 de angajati.
Grupul OTP este prezent pe piata locala prin OTP Bank Romania, OTP Leasing Romania, OTP Consulting Romania, companie cu activitati de consultanta pentru investitori, autoritati locale si IMM-uri, si OTP Asset Management Romania, societate de administrare a investitiilor.

La niveld e grup, OTP a raportat profit de 41 miliarde de forinti (147 milioane de euro) pentru trimestrul al doilea, in crestere cu 10% fata de aceeasi periaoda a anului trecut si peste asteptarile analistilor de 34,4 miliarde de forinti. La semestru, profitul a scazut cu 28%, la 54 miliarde de forinti (194 milioane de euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri