Creditul cu buletinul a ajuns in Monitorul Oficial

Normele privind reglementarea institutiilor financiare nebancare au fost definitivate de BNR si au plecat la Monitorul Oficial. Creditul luat usor din magazin are lunile numarate

Banca Nationala a Romaniei s-a achitat de sarcina prevazuta de legea privind reglementarea institutiilor financiare nebancare (IFN), adica a entitatilor care desfasoara activitate de creditare fara sa fie banci. BNR informeaza ca normele care se vor aplica acestora au fost definitivate si vor fi publicate in Monitorul Oficial. Aceasta inseamna ca a inceput numaratoarea inversa a lunilor in care clientii consumatori de imprumuturi direct din magazin si leasing fara complicatii mai pot beneficia de conditii laxe de creditare.

Bariera la 200.000 de euro

Institutiile financiare nebancare vor fi nevoite sa-si majoreze capitalul la minimum 200.000 de euro pentru a putea functiona pe piata creditului. Norma BNR precizeaza ca IFN-urile persoana juridica romana, dar si sucursalele IFN-urilor straine trebuie sa verse integral in forma baneasca minimum echivalentul in lei a 200.000 de euro reprezentind capital social intr-un cont deschis la o banca. Bariera de 200.000 de euro nu se aplica insa caselor de ajutor reciproc sau celor de amanet, care fac si ele parte din categoria IFN.

Potrivit ultimelor statistici ale BNR, in Romania functioneaza in prezent 4.308 IFN-uri. Cerintele pentru autorizarea si functionarea unei societati comerciale care acorda credite de consum fara sa fie banca este normal sa fie mai stricte decit cele aplicabile unei case de amanet sau uneia de ajutor reciproc. Faptul usu-reaza intrucitva sarcina de aplicare a Ordonantei de Urgenta privind activitatea IFN-urilor.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5003&art=11979&cHash=20774505ec

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri