Cursul de schimb a crescut in a doua parte a sedintei interbancare si a ajuns la finalul zilei la 4,4660 - 4,4690 lei/euro, intr-o piata linistita si in care cotatiile au fluctuat nesemnificativ.
La deschiderea sedintei, euro a fost tranzactionat la 4,4645 lei, cu 0,75 - 1,05 bani peste cotatiile de joi din jurul orei 16:30, de 4,4540 - 4,4570 lei/euro.

Nivelul maxim tranzactionat in prima parte a zilei a fost de 4,4670 lei/euro, iar apoi cotatiile au fluctuat usor in jurul nivelului de 4,46 lei/euro. In a doua jumatate a sedintei, paritatea au urcat pentru scurt timp pana la 4,4670 lei/euro, scrie Mediafax.

In jurul orei 16:30, bancile cotau euro la 4,4660 - 4,4690 lei, respectiv cu 1,2 bani peste cotatiile din aceeasi perioada a sedintei precedente.

"In a doua parte a zilei au inceput sa se mai inchida din pozitiile luate pe monedele statelor din regiune si sa se mai ia unele profituri, iar asta a dus la corectii usoare. Se mai reduc din pozitii pentru a nu avea o expunere mare inainte de discursului sefului Fed (banca centrala din SUA - n.r.) in caz ca acesta va dezamagi asteptarile pietelor", a afirmat un dealer.

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei a scazut si vineri, cu 0,22 bani, si a ajuns la 4,4595 lei/euro.

Leul s-a apreciat in luna august cu 4,05% la cursul de referinta, cotatiile coborand treptat de la maximul istoric de 4,6481 lei/euro atins la 3 august. Moneda nationala a inceput sa se aprecieze din 3 august si sa recupereze din corectia inregistrata in iulie pe fondul tensiunilor politice cauzate de suspendarea in vederea demiterii a presedintelui Traian Basescu.

Recuperarea leului a fost sustinuta pentru inceput de interventiile indirecte ale BNR in piata si de plafonarea repetata a sumelor la operatiunile repo prin care banca centrala imprumuta institutiile de credit. Astfel, leul a revenit aproape de nivelul dinaintea inceperii tensiunilor politice.

Totusi, moneda nationala este in scadere cu 3,23% raportat la nivelul de la finalul anului trecut, cand euro era cotat la 4,3197 lei.

Cursul de referinta anuntat vineri pentru dolar a scazut cu 0,6 bani, de la 3,5544 lei/dolar la 3,5484 lei/dolar, iar cursul pentru francul elvetian a coborat de la 3,7155 lei/franc la 3,7136 lei/franc.

Investitorii de pe pietele externe au asteptari ridicate de la discursul presedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, la conferinta de la Jackson Hole, intrucat acesta ar putea da indicii daca banca centrala a SUA va lua noi masuri de stimulare a economiei. In 2010, presedintele Fed a anuntat la Jackson Hole cea de-a doua runda de relaxare cantitativa pentru stimularea economiei.

Dobanzile afisate vineri de banci pentru depozitele plasate (ROBID) si atrase (ROBOR) cu scadenta la o zi au continuat sa coboare, de la 4,93% - 5,43% la 4,88% - 5,38% pe an. In acelasi timp, randamentele cu scadenta la o saptamana au crescut nesemnificativ, de la 5,06% - 5,56% la 5,07% - 5,57% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri