Romania a atras 750 milioane de euro de pe pietele externe prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, titlurile avand un randament de 5,15 %.
Ministerul Finantelor a redeschis marti o emisiune de obligatiuni pe pietele externe, cu intentia de a atrage cel putin 500 de milioane de euro.

"A fost un real succes, am incheiat astazi o emisiune de eurobonduri in urma careia la Finante vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin aceasta emisiune se va majora rezerva valutara. Obligatiunile sunt pe 6 ani, cu o dobanda cuprinsa intre 5,1% si 5,15%", a declarat ministrul Finantelor, Florin Georgescu (foto), la reuniunea anuala a ambasadorilor.

Ministrul Finantelor a afirmat ca dobanda ceruta de investitori pentru obligatiunile emise de Romania este in scadere, in conditiile in care in perioada similara a anului trecut, statul a reusit sa plaseze obligatiuni de 1,5 miliarde de euro pe 5 ani cu o dobanda de 5,25%, scrie Mediafax.

Totodata, Georgescu a declarat, marti, ca emisiune de eurobligatiuni de 750 milioane de euro de pe piata externa arata ca Romania este "cel putin la fel de credibila fata de anul trecut".

El a spus, la reuniunea anuala a diplomatiei, ca Romania se afla pe trei coordonate, si anume stabilitate, predictibilitate si transparenta.

"Aceste trei active ale politicii noastre economice, coroborate cu acordul cu institutiile internationale si cu progresul reformelor sectoriale, au condus la acest rezultat", a afirmat Georgescu.

Cererea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de Romania in aceasta dimineata a fost ridicata, Ministerul Finantelor reusind sa adune oferte de circa 2,5 miliarde de euro.

Finantele au anuntat initial un randament indicativ de 5,25%, potrivit unor surse apropiate situatiei, redus apoi la 5,1%.
Tranzactia este intermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit.

Guvernul a aprobat sambata emisiunea de obligatiuni pe petele externe, au precizat sursele citate.

Redeschiderea emisiunii a fost motivata de faptul ca o noua operatiune pe pietele externe ar presupune costuri mai mari.

Romania a vandut in luna iunie 2008 euroobligatiuni pe termen de zece ani, prin care a atras fonduri de 750 de milioane de euro.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Enache Jiru a afirmat in urma cu doua saptamani ca institutia vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro pe piete externe in urmatoarele doua luni si ca urmareste saptamanal situatia internationala pentu a determina momentul oportun.

Analistii Erste/BCR considera, intr-o analiza recenta, ca noi stimuli monetari din partea Rezervei Federale a SUA si Bancii Centrale Europene ar permite MFP sa emita euroobligatiuni in valoare de cel putin 1 miliard de euro pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 39,86 miliarde lei piata locala, iar la aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri