Mama, Mugur Isarescu si Ion Tiriac reprezinta modele de comportament financiar pentru adolescentii din Romania, arata un studiu realizat de BCR printre 500 de liceeni si 200 de studenti.

Datele au fost colectate de catre cei 60 de liceeni si aproape 150 de studenti care au participat la programele de internship desfasurate de BCR in lunile iulie si august ale acestui an.

Atat liceenii, cat si studentii considera ca un comportament financiar demn de urmat este cel care echilibreaza cheltuielile cu veniturile, reusind sa economiseasca si sa investeasca eficient in acelasi timp.

Astfel, 36% dintre respondenti au un model financiar printre membrii familiei, mama fiind persoana cea mai de incredere. Dintre persoanele publice, cea mai mare pondere au avut Bill Gates, Mugur Isarescu si Ion Tiriac. Alte modele intalnite in randul tinerilor care se regasesc in sondajul realizat de BCR sunt Donald Trump, Steve Jobs sau Mark Zuckerberg.

Aproape jumatate dintre tinerii romani considera ca primul salariu pe care il vor obtine va fi sub 1.000 lei, in timp ce 19% spera ca pe primul fluturas de salariu va figura o suma mai mare de 2.000 lei.

Reprezentantii BCR au precizat ca remunerarea lunara a celor 60 de liceeni si 150 de studenti implicati in programul de practica a fost in zona salariului mediu net pe economie (1.556 lei in luna iulie, potrivit INS – n.r.).

“Ne-am consulat cu diferite ONG-uri cand am stabilit acest cuantum. Totodata, prin oferirea salariului mediu pe economie am dorit sa-i ancoram in realitate, sa nu aiba repere gresite despre piata muncii din Romania”, au mentionat oficialii institutiei de credit.

Conform sondajului, 78% dintre tineri si-au facut un plan de cariera, domeniile de interes cu cea mai mare pondere fiind cel financiar-bancar, IT si marketing.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 15 aprilie: leul incepe slab saptamana