Grupul persoanelor cu varsta de peste 75 de ani prezinta un risc de producere a accidentelor in trafic mai mare cu 45% fata de celelalte categorii de cetateni seniori, cu varste inferioare acestui prag, se arata intr-o analiza a Allianz Center for Technology (AZT) cu privire la frecventa accidentelor in randul persoanelor in varsta.
Pe masura ce speranta de viata creste din ce in ce mai mult pentru oamenii din cele mai multe parti ale lumii, creste si numarul persoanelor in varsta participante la trafic. Dar, in vreme ce frecventa accidentelor nu este mai mare in randul celor cu varsta de 65 de ani, ea creste intr-un mod disproportionat de la varsta de 75 de ani.

"Cauza accidentelor in cazul persoanelor cu varsta de 75 de ani si peste este reprezentata de faptul ca persoanele mai in varsta se pierd mai rapid in situatii complexe”, explica Christoph Lauterwasser, managing director in cadrul Allianz Center for Technology.

Experienta in trafic este un avantaj pana la varsta de 75 de ani


"Initial, persoanele mai in varsta compenseaza pierderea partiala a puterii fizice prin experienta mai mare la volan si printr-un stil de condus mai prudent”, spune Christoph Lauterwasser. Ca o consecinta, numarul accidentelor cauzate de soferii in varsta este in medie mult mai scazut decat numarul accidentelor cauzate de soferii foarte tineri.

Cu toate acestea, este frapant faptul ca erorile in trafic tind sa creasca in mod considerabil dupa varsta de 75 de ani. “Grupul persoanelor cu varsta de peste 75 de ani prezinta un risc de producere a accidentelor in trafic mai mare cu 45% fata de celelalte categorii de cetateni seniori, cu varste inferioare acestui prag", explica Christoph Lauterwasser.

Persoanele in varsta sunt frecvent victime ale accidentelor in trafic


Numerosi cetateni in varsta renunta la sofat intr-un anumit moment. Insa odata ce devin pietoni, pericolul pandeste dupa colt: doua treimi din cetatenii in varsta care mor in accidente nu sunt vinovati, ci victime. Prin comparatie, soferii tineri sunt victime ale accidentelor in doar o treime din cazuri; in doua treimi din accidente ei sunt cei din vina carora acestea se produc.

Pentru cetatenii in varsta, chiar si cele mai mici schimbari ale infrastructurii pot avea efecte serioase: mai multe zone de odihna pentru pietoni sau secvente ale semaforului care dureaza mai mult pot face mai sigura viata acestora in trafic.

Lumea imbatraneste: vom fi tot mai multi cu varste de peste 75 de ani


Deja traficul din zilele noastre este periculos in special pentru cei foarte tineri sau foarte varstnici. Conceptul de mobilitate de maine trebuie sa ia in calcul ca este necesar ca traficul sa ramana gestionabil in mega-orase, pentru toate grupele de varsta. "Intr-o societate care imbatraneste trebuie sa acordam o mai mare atentie nevoilor oamenilor in varsta. In lumina provocarilor demografice, societatea trebuie sa coopereze pentru a asigura un nivel sigur al mobilitatii pentru toti" considera Brigitte Miksa, expert in demografie in cadrul Allianz.

In Romania, numarul persoanelor cu varste ce depasesc 75 de ani va reprezenta aproape 10 procente din populatia tarii in 2030 si aproape 16% in 2050, fata de ponderea actuala de sub 7%.

La nivel de grup, Allianz, cel mai mare asigurator din Europa, a raportat pentru trimestrul al doilea un profit net peste estimarile analistilor, de 1,23 miliarde de euro, in crestere cu 23% de la 1 miliard de euro in perioada similara a anului trecut. Analistii consultati de Bloomberg anticipau un profit de 1,15 miliarde de euro. La semestru, profitul a crescut cu 40%, la la 2,6 miliarde de euro.

Grupul Allianz este prezent pe piata romaneasca prin Allianz-Tiriac Asigurari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri