Dupa AGA din aprilie-mai, urmeaza, de regula, o perioada de acalmie la bursa, iar lichiditatea si cotatiile scad constant pana la sfarsitul verii. Nu cumpara direct din oferta si incearca sa aduni in etape pachetul de actiuni vizat, ai putea obtine un pret mediu de achizitie avantajos.
A venit vacanta cu trenul din Franta, ar fi putut exclama brokerii pe 14 aprilie, la inchiderea unei sedinte in care valoarea schimburilor cu actiuni fusese de numai de 2,6 milioane de euro. Daca numarul redus de ordine introduse in piata le face viata mai usoara, eliminand o parte din stresul zilnic, veniturile, in schimb, au de suferit, activitatea de intermediere alimentandu-se totusi din comisioane. Din acest motiv, si in lipsa tranzactiilor short (poti vinde actiuni pe care nu le ai, dar le imprumuti de la broker), intermediarii sunt in majoritatea covarsitoare optimisti la bursa. Lor le-ar conveni chiar si sedintele de scadere mai consistente, dar pe volume mari, pentru ca SSIF are incasari substantiale (sigur, nu vorbim de conturile individuale ale brokerilor, care sunt, la randul lor, afectate cand piata scade). Din pacate, dupa mai multe zile de scadere, clientii care s-au obisnuit ca piata sa creasca in ultimii 6 ani ar putea incep sa se retraga, iar brokerii pierd o sursa de venit permanent.

De obicei, dupa Adunarile Generale ale Actionarilor din aprilie-mai, se instaleaza o anumita accalmie la bursa. Aceasta vine dupa agitatia din preajma aparitiei convocatoarelor AGA si anuntarii rezultatelor financiare preliminate si este justificata prin lipsa unui orizont de asteptare pe termen scurt. Investitorii nu mai au ce evenimente majore sa pandeasca. Abia la inceputul toamnei vor sosi rezultatele pe semestrul I, iar sfarsitul concediilor aduce forte proaspete si bani noi la bursa.

Anul acesta exista insa un eveniment major - raportul de tara din mai, dar sansele de iesire din monotonia de sezon sunt destul de mici, dupa opinia noastra. Asta pentru ca exista deja un orizont de asteptare pozitiv, semnalele venite pana acum nu pun la indoiala ca ianuarie 2007 ne va gasi in UE. Or, in acest context, la bursa functioneaza sintagma cumpara pe zvon, vinde pe stire. Cu alte cuvinte, cum un raport de tara bun nu reprezinta o surpriza, s-ar putea ca o parte din investitori sa isi mrcheze chiar profiturile din ultima perioada si sa nu existe multe intrari noi. Cei care au avut de cumparat au facut-o deja si sunt sanse mici ca luna mai sa aduca mai multa efervescenta la bursa. Poate doar daca rezultatele pe primul trimestru sunt spectaculoase la mai multi emitenti.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/dinrevista/pontul_saptamanii.php?ContentID=112

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri