UniCredit Tiriac Bank a atras, din luna decembrie a anului trecut, circa 4.000-5.000 de clienti pentru depozitele cu scadenta intre doi si sapte ani, peste estimarea initiala de 1.000-2.000 de clienti, economiile pe doi-trei ani avand o pondere de 70-80% din totalul acestor vanzari.
Depozitele cu termen de 2, 3, 5 sau 7 ani au fost lansate in decembrie 2011, iar pana in prezent au contribuit cu circa zece puncte procentuale la ponderea depozitelor cu scadenta mai mare de sase luni, care a ajuns la 41% din intreg portofoliul de economii atrase, in functie de valoarea acestora, noteaza Mediafax.

"Daca in decembrie 2008 depozitele de peste sase luni aveau o pondere de 9% in portofoliu, in prezent am ajuns la o pondere de 41%, in timp ce volumul total de depozite ale persoanelor fizice a crescut in aceasta perioada cu 70%, iar la nivelul sistemului bancar depozitele au urcat in acest interval cu circa 40% in acest interval", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Bogdan Spuza, directorul de marketing si segmente in cadrul Diviziei Retail a UniCredit Tiriac Bank.

Dintre depozitele atrase in ultimele noua luni, cele cu scadenta de peste doi ani reprezinta 10-15% din portofoliul de depozite, avand o medie a economiilor constituite de 11.000-13.000 euro. Dintre acestea, aproximativ 70-80% sunt economii pe o perioada de doi-trei ani.

"Cu cat perioada de constituire a depozitelor este mai lunga, clientii prefera valuta si nu lei, chiar daca dobanda este mai mica, punand accent pe siguranta", a explicat Spuza.

In schimb, companiile mici economisesc preponderent in lei, pentru ca tin banii in banca pe termen scurt.

Peste 80% din sumele atrase sunt de la clienti existenti, care s-au orientat si catre alte produse, 40% fiind sume noi aduse in banca. Acestia sunt clienti cu venituri peste medie, care isi planifica riguros viitorul si care cred in relatii pe termen lung cu banca.

Portofoliul de depozite al bancii se imparte in mod egal intre lei si valuta.

Spuza a aratat ca in urmatorii doi-trei ani pe piata nu se asteapta la o crestere a dobanzilor la economiile in lei, ci la o stagnare a nivelului in jur de 4-5% pe an.

In ceea ce priveste dobanzile la euro, se preconizeaza o crestere a nivelului cu un punct procentual peste doi ani si cu 1,5 puncte procentuale peste cinci ani fata de momentul actual.

UniCredit vinde depozite cu dobanzi in crestere pe diferite maturitati


UniCredit Tiriac Bank a lansat doua produse de economisire, cu rate fixe pentru primele perioade de constituire, dar pentru care platesc dobanzi in crestere daca sunt reinnoite pe diferite scadente.

Depozitul Bonus Plus, are o scadenta initiala de opt luni, cu dobanda fixa pe toata perioada, dar poate ajunge in total la doi ani, daca este reinnoit de doua ori, a explicat joi, intr-o conferinta de presa, Bogdan Spuza, director de marketing si segmente in cadrul Diviziei Retail a UniCredit Tiriac Bank.

Pentru primele doua intervale de cate opt luni, dobanda la depozitele in lei este de 5,25% pe an, iar pentru ultimele opt luni clientul primeste un bonus de trei puncte procentuale la dobanda, ajungand la un nivel de 8,25% pe an.

Pentru economiile in euro, dobanda initiala este de 3,1% pe an, ajungand la 6,1% in ultima perioada de reinnoire, in timp ce pentru depozitele in dolari nivelul dobanzii este de 2% in primele doua perioade si de 5% in ultima.

"Am observat ca o dobanda fixa este pozitiv primita de clienti, iar o perioada de doi ani pentru depozite este optima, din ce-am constatat la vanzarile de depozite pe perioade mai mari de doi ani", a afirmat Spuza.

Clientii pot economisi minimum 50.000 lei, 10.000 euro sau 12.500 dolari.

La fiecare scadenta de opt luni, dobanda este platita in contul curent al clientului, astfel ca in depozit ramane aceeasi suma initiala.

"Din experienta noastra am constatat ca cei care constituie depozite vor sa beneficieze de niste bani in perioade intermediare, de aceea am decis sa platim dobanzile la fiecare opt luni. Acestea se varsa intr-un cont curent, fara capitalizarea depozitului", a mai spus Spuza.

Clientul isi poate retrage sumele din depozit oricand, fara nicio penalizare, beneficiind in acest caz de dobanda de cont curent, in functie de momentul desfiintarii depozitului.

Totodata, banca nu percepe comisioane la retragerea sumei din depozit sau a dobanzii din contul curent, daca operatiunile se efectueaza la data scadenta.

Cel de-al doilea produs de economisire, denumit Multi Depo, este un depozit pe patru ani, disponibil in euro si dolari, cu aniversare in fiecare an, avand rata dobanzii crescatoare anual. Dobanda majorata se aplica la inchiderea depozitului, pentru toata perioada de constituire.

Astfel, pentru primul an depozitele in euro au o dobanda de 3,75%, insa daca este reinnoit pentru inca un an, dobanda platita va fi de 4% pentru fiecare dintre cei doi ani.

Nivelul dobanzii creste in fiecare an de reinnoire, astfel ca pentru un depozit mentinut patru ani clientul va beneficia la final de o dobanda de 4,5% platita pentru fiecare an.

Pentru economiile in dolari, dobanda anuala este de 3% pentru un an, 3,25% pentru doi ani, 3,5% pentru trei ani si 3,75% pe o perioada de patru ani.

Daca clientul inchide depozitul in alta zi decat cea aniversara, va beneficia de o dobanda mai mare decat cea de cont curent, care se situeaza in prezent la 2% pe an pentru euro si 1,5% pe an pentru dolari.

Sumele minime de constituire a depozitului sunt de 10.000 euro sau 12.500 dolari.

"Am ales ca acest produs pe termen de patru ani sa fie in valuta, pentru ca piata pe lei nu are niste repere pe perioade mai lungi de timp si e foarte greu sa identifici produse pe astfel de termene. In ceea ce priveste sumele minime, vizam pentru acest produs clientii cu venituri peste medie, intrucat clientii care economisesc sume mici prefera scadente scurte", a afirmat Spuza.

El a aratat ca exista clienti ai bancii care constituie depozite pe 1-3 luni, dar nu vin pe la banca si astfel depozitul se reinnoieste automat, cu capitalizarea dobanzii, "si e pacat sa nu obtina o dobanda mai mare, pe care o putem oferi la produse pe termen mai lung".

Cele doua produse sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. Pentru ambele produse, banca se asteapta la 2.000 - 3.000 de clienti pana la finele anului viitor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri