Tendinta de scadere puternica inregistrata de piata de capital in ultimele doua saptamani pare a lua sfarsit. In sedinta bursiera de ieri, indicii bursieri au inregistrat variatii pozitive de circa un procent, in timp ce lichiditatea bursiera a scazut la 232 miliarde de lei.
Acest lucru poate fi pus pe seama suspendarii de la tranzactionare a SIF-urilor, care in ultima perioada au fost intens tranzactionate la bursa. Ca de obicei, singurele cresteri semnificative au apartinut unor titluri cu lichiditate redusa.

Actiunile societatii Electroputere au consemnat cea mai mare crestere a sedintei, insa de proportii reduse, si anume de 6,25 la suta pana la pretul de 3.400 lei pe actiune.

Dintre emitentii cu lichiditatea ridicata, cea mai mare apreciere a apartinut Oltchim, de 5,66 la suta, ultima cotatie fiind de 3.920 lei pe actiune.
In ceea ce priveste sectorul bancar, titlurile Bancii Romane pentru Dezvoltare au inregistrat variatii pozitive de 2,75 la suta pana la un pret de 56.000 de lei pe actiune. Cat despre cotatiile principalilor jucatori, se pare ca acestea s-au stabilizat, nefiind inregistrate fluctuatii semnificative.

Perdantul zilei este Rafinaria Astra, al carei curs a inregistrat o scadere de 8,33 la suta, inchizand la 550 lei pe actiune. Legat de valoarea tranzactiilor, Banca Transilvania s-a situat in top, cu un rulaj de peste 75 miliarde de lei, urmata de BRD, cu schimburi cifrate la 32 miliarde de lei. Pe piata Deal, de semnalat tranzactia cu un pachet de 5 milioane actiuni Impact, la un pret de 7.550 lei pe actiune, egal cu pretul maxim de pe piata Regular.

Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la 37,75 miliarde de lei, la care se adauga schimburile cifrate la 7,3 miliarde de lei de pe piata Regular.

Bursa s-ar putea stabiliza saptamana viitoare

Piata bursiera s-ar putea stabiliza saptamana viitoare si va inregistra o crestere usoara, apreciaza Razvan Pasol, director general al Intercapital Invest, citat de Rompres. La BVB mai exista, inca, actiuni subevaluate sau care au potential de crestere, cum sunt SIF-urile sau Rompetrol, considera acesta. Pretul actiunilor listate la BVB a scazut in ultimele trei sesiuni de tranzactionare in medie cu 5,74 la suta, dupa ce timp de sase luni indicele BET-C a inregistrat un trend crescator, cu o volatilitate zilnica de 1,5 la suta, conform site-ului de informatii financiare EUtrek. Potrivit EUtrek, indicele bursier BET-C este in prezent usor exagerat.

Actorii pietei bursiere romanesti explica scaderea din ultima perioada prin faptul ca BVB a avut performante mult peste asteptari in ultimele 3-4 luni. Investitorii au obtinut profituri remarcabile si atunci cand piata a dat semne de "nervozitate" au inceput sa vanda pentru a fructifica acele profituri, afirma Razvan Pasol. Vanzarile in lant si lipsa cumparatorilor in ultima perioada au dus la scaderea pretului actiunilor. In aceasta perioada au vandut in principal investitorii romani, care au in general un caracter speculativ, in timp ce investitorii straini sunt investitori de portofoliu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri