Modul de alocare a fondurilor europene pentru 2007-2013 este unul din factorii care explica gradul redus de absorbtie, de sub 10% in septembrie 2012, intrucat doar 15% din fondurile nerambursabile au fost alocate sectorului privat si IMM-urilor, conform unei analize Volksbank Romania.
"Exista decalaje foarte mari intre obiectivele initiale si rezultatele actuale. Este nevoie de o analiza serioasa in acest domeniu, pe care sa se bazeze negocierile pentru bugetul pana in 2020", a declarat Anca Balasu, sef dezvoltare produse Persoane Juridice la Volksbank Romania, informeaza Mediafax.

Un exemplu il reprezinta fondurile din Programul Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), unde autoritatile estimau in 2007 ca absorbtia va determina o crestere suplimentara a industrieri prelucratoare cu 38%. De asemenea, autoritatile estimau in 2007 ca sumele atrase din fonduri UE nerambursabile in exercitiul financiar 2007 - 2013 vor determina o crestere economica de 25% pana in 2020, din care mare parte se va concretiza in primii ani.

"Nu doar ca n-avem aceasta crestere, dar, in ansamblul ei, economia a scazut cu aproape 12% fata de 2007. Iar gradul de absorbtie sub 10% este de-a dreptul ingrijorator", afirma reprezentantul Volksbank.

Balasu considera ca ponderea mica alocata beneficiarilor din sectorul privat este unul dintre factorii care explica performantele slabe.

Din alocarile nerambursabile de 3 miliarde euro pentru POS CCE, sumele care revin IMM se ridica la 856 milioane euro (28%), iar la POS Dezvoltarea Resurselor Umane s-au alocat pentru firmele mici si mijlocii 989 milioane euro, dintr-un total de 4,08 miliarde euro (24%).

Cea mai mare suma a fost pusa la dispozitia IMM prin programul Regio, cu 1,22 de miliarde euro, dintr-o alocare de 4,38 miliarde euro, in timp ce la POS Transport si POS Mediu nu exista fonduri pentru IMM.

Per total, IMM-urile pot accesa fonduri europene si de coeziune (exceptand Programul National de Dezvoltare Rurala) de 3 miliarde euro aferente unor alocari in suma de 20,56 miliarde euro.

In cazul PNDR, alocarea catre IMM se ridica la 5,7 miliarde euro, adica 65% din totalul de 8,7 miliarde euro, iar rata de absorbtie este semnificativ mai inalta decat in cazul altor programe.

"Cei cinci ani de experienta cu fonduri europene demonstreaza si alte probleme in gestionarea banilor europeni. Mie, ca bancher, mi-ar fi foarte greu sa finantez un profesor de liceu care vrea sa-si faca ferma de prepelite, insa, in cazul fondurilor, sunt multe astfel de exemple. Expertii din mediul privat si mai ales din cel bancar ar trebui implicati mai mult si din timp in procesul de evaluare si selectie, si chiar in elaborarea ghidurilor", a mai spus Balasu.

Cel mai important program destinat investitiilor in cresterea productivitatii IMM-urilor este programul cresterea competitivitatii economice, dar si in acest caz gradul de absorbtie este foarte redus, de 6,77%, sub media la nivel national.

Balasu crede ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza timpilor foarte mari de raspuns la cererile de proiecte – peste un an de zile si din cauza ca apelurile pe unele proiecte n-au fost lansate nici pana in prezent.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri