Masurile luate de Banca Nationala impotriva cresterii creditelor luate de populatie nu au prea mare efect. Numai in luna martie, avansul creditului neguvernamental a fost de 5,2%, adica 5% in termeni reali.

Diferenta fata de perioada similara a anului trecut este foarte mare. Astfel, creditul acordat firmelor si populatiei a inregistrat la finele lunii trecute o crestere de 51,7% fata de valoarea consemnata in martie 2005, ajungand la 65.675 milioane RON. Ritmul de crestere a depasit dinamica raportata pentru luna februarie 2006 si face ca prognoza prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, de acum doua saptamani (o crestere a creditului neguvernamental in 2006 de 30%) sa devina improbabila.

Cel mai mare avans s-a consemnat la imprumurile in lei (92,8% fata de martie 2005 si 9,2% doar in luna trecuta). Astfel, creditul neguvernamental in lei a ajuns la 33.005 milioane RON, din care 14.443 milioane RON luate de catre populatie si 18.562 milioane RON de catre persoanele juridice.

In schimb, finantarile in valuta au pierdut din viteza cu un avans de doar 3,8% in luna martie si de 24,8% fata de perioada similara a anului trecut. Creditul acordat in valuta a ajuns la un echivalent de 32.670 milioane RON.

In ceea ce priveste masa monetara, aceasta s-a majorat cu 1,4%, pana la 23.843 milioane RON. Cresterea ei s-a datorat avansului cu 2,8% al numerarului aflat in circulatie si a majorarii cu 0,2% a disponibilitatilor in conturi la vedere. Economiile in lei ale populatiei s-au majorat cu 0,7%, pana la 17,480 milioane RON, iar depozitele in lei ale agentilor economici s-au redus cu 6,5%, pana la 19.798 milioane RON.

Depunerile in valuta ale rezidentilor persoane fizice si juridice, exprimate in lei, s-au majorat cu 0,7 la suta, pana la nivelul de 26,407 miliarde RON. Exprimate in euro insa, depunerile in valuta au scazut cu 0,5%, pana la 7,5 miliarde euro.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, depunerile in valuta ale rezidentilor exprimate in euro au crescut cu 20%, depunerile in valuta ale populatiei au crescut cu 26,1%, iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice s-au majorat cu 15,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri