In conditiile in care bursa romaneasca ramane in continuare saraca in a oferi noi emitenti si produse la tranzactionare, este normal ca investitorii specializati, care inteleg jocul bursier, sa caute in alta parte astfel de oportunitati. O varianta ar fi tranzactionarea actiunilor si indicilor de la marile burse internationale sau intrarea pe piata monetara internationala (forex).
In prezent, investitorii romani nu pot sa tranzactioneze pe pietele internationale decat prin-tr-un broker strain, desi noua lege a pietei de capital permite societatilor de brokeraj autohtone sa plaseze ordine pe pietele straine.

Dar in acest moment nicio societate de brokeraj romaneasca nu a fost autorizata de CNVM pentru a plasa ordinele de tranzactionare pe pietele externe. Ca urmare, daca sustin ca executa tranzactii pentru clienti romani si nu este o banca, functioneaza ilegal, sustine Iulian Panait, presedinte KTD Invest. Acesta a precizat ca societatile de brokeraj din Romania actioneaza numai in calitate de agent de promovare a unei companii straine de brokeraj.

Oferta bogata, optiuni putine


Pietele externe sunt suficient de atractive pentru investitorii romani, in primul rand datorita multitudinii de instrumente financiare disponibile. Astfel, exista tranzactii in marja, posibilitatea tranzactionarii obligatiunilor pe piete mult mai avansate, tranzactionarea valutelor internationale, contracte de derivate, contracte pe diferenta, produse care in prezent nu exista la BVB. Ceea ce este dificil insa este accesul investitorului pe piata respectiva, in sensul ca optiunile pe care le are sunt reduse. In prezent, numai trei societati pot intermedia accesul investitorului roman pe piata externa: KTD Invest, WBS Romania si Bursa Agricola, care colaboreaza cu cate un broker strain care sa tranzactioneze ordinele clientilor romani.

Dupa deschiderea contului, clientii pot opta pentru 220 de perechi valutare, actiuni pentru 18 burse printre care cea din Austria, Germania, Londra, SUA, Tokyo, precum si indici ai acestor piete in cazul KTD Invest. Optiunile pe care le ofera WBS Romania sunt la fel de variate, existand acces pentru bursa din New York, cele din Londra, Viena, Tokio, Amsterdam, Paris, Toronto, Frankfurt, Zrich, Bruxelles, Stockholm. Si in cazul contului deschis prin Bursa Agricola oferta este bogata, fiind posibile tranzactii cu 79 de actiuni listate la bursele americane, 40 de actiuni ale burselor europene si 12 ale celor asiatice, 14 indici bursieri si 19 perechi valutare.

Procedura de initiere

Primul pas este deschiderea unui cont, direct la brokerul strain cu care colaboreaza societatile romanesti. Astfel, KTD Invest actioneaza ca agent de promovare pentru Saxo Bank, WBS Romania pentru WBS Holding, iar Bursa Agricola colaboreaza cu GCI Financial Ltd. Insulele Virgine. Valoarea minima a unui cont deschis astfel pentru tranzactionarea pe pietele externe este de 2.000 de dolari in cazul KTD Invest si Bursei Agricole, si 5.000 de dolari pentru WBS Romania. Un avantaj al investitorilor care opteaza pentru Bursa Agricola este insa contul mini actiuni, care poate fi deschis cu numai 500 de dolari. In cazul acesta, se pot tranzactiona loturi de cate 100 de actiuni, iar suma reprezinta de fapt numai 2% din valoarea titlurilor cumparate sau 1% pentru alte produse.

Comisionul brokerului in cazul Bursei Agricole este de numai 2 dolari/lot, adica 2 centi pe actiune achizitionata. In cazul brokerului utilizat de KTD Invest, comisionul nu exista, intermediarul castigand din diferenta de pret dintre cumparare si vanzare. In cazul WBS insa, comisioanele difera in functie de tipul de cont deschis. Astfel, pentru sume mai mici de 25.000 de dolari, comisioanele practicate variaza intre 0,1 si 0,7% din valoarea tranzactiilor, in functie de tipul de activ achizitionat. Pentru sume cuprinse intre 25.000 si 50.000 de dolari, comisioanele sunt intre 0,06 si 0,6% din valoarea tranzactiilor, iar in cazul in care sumele din cont depasesc 50.000 de dolari, comisionul nu se ridica peste 0,3% din valoarea tranzactiilor.

Marjele, cheia succesului


Important de precizat este faptul ca sumele depuse in conturile clientilor deschise la brokerii straini reprezinta numai marja, adica un procent din valoarea actiunilor care vor putea fi achizitionate. Aceste procente difera insa de la un broker la altul, in functie de piata unde se tranzactioneaza sau de tipul de produs pentru care se opteaza. In cazul Saxo Bank, marja este in general de 10%, pentru piete mai lichide fiind mai scazuta, iar pentru cele mai putin lichide - mai ridicata.

Pentru GCI Financial, clientul trebuie sa aiba o marja de numai 2% in cazul achizitiei de actiuni si 1% sau mai putin pentru alte produse. In cazul WBS, marjele difera atat in functie de tipul de cont, cat si in functie de tipul de activ tranzactionat. Astfel, pentru un cont cu o valoare mai mica de 25.000 dolari, pentru achizitia de actiuni suma din cont trebuie sa reprezinte jumatate din valoarea achizitionata si numai 6% pentru contractele pe diferenta. Pentru conturi cu sume cuprinse intre 25.000 si 50.000 de dolari, marja pentru tranzactiile cu actiuni este de 40%, pentru contractele pe diferenta - de 4%, iar in cazul conturilor ce depasesc 50.000 de dolari, marja scade la 35% pentru actiuni si 4% pentru contractele pe diferenta.

Explicatii despre CFD

Contractul pe diferenta (CFD) este un contract care are drept scop realizarea de profit sau minimizarea pierderii prin referinta la miscarile de pret ale contractelor derivate. Acest tip de contract este dezvoltat pentru a permite clientilor sa obtina toate beneficiile detinerii unei actiuni fara a o avea fizic. Cu alte cuvinte, o persoana nu poate livra un contract de diferenta, ci se stabileste diferenta intre pretul de vanzare si cel de cumparare al contractului.

De exemplu, in loc sa cumpere 1.000 actiuni Microsoft de la un broker de pe bursa, un client poate opta pentru cumpararea unui CFD pe Microsoft folosind una dinte optiunile existente pe piata romaneasca. O crestere cu 5 dolari a pretului actiunilor Microsoft ii va aduce clientului un profit de 5.000 dolari, exact ca in situatia in care el ar fi cumparat pachetul de 1.000 de actiuni pe bursa. Un beneficiu major al contractelor pe diferenta il reprezinta faptul ca se tranzactioneaza pe margine (diferenta).

Tranzactiile cu CFD presupun ca un client poate tranzactiona un portofoliu intreg de actiuni, indici sau marfuri fara a fi obligat sa investeasca o suma foarte mare de bani. Spre deosebire de cumpararea fizica a actiunilor, unde clientul trebuie sa plateasca intreaga lor valoare, in cazul CFD clientul va trebui sa-si alimenteze contul numai cu valoarea marjei, procent din valoarea actiunilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri