Romanii cheltuie anual pentru asigurari, in medie, suma de 97 de euro, in timp ce in Bulgaria si Ungaria aceste valori ajung la 110 si respectiv 300 de euro. In acelasi timp, in tarile dezvoltate, precum Elvetia cheltuielile medii destinate asigurarilor ating si sume de 52 de ori mai mari decat in piata autohtona.
In Elvetia cheltuielile medii ale populatiei cu asigurarile s-au ridicat la 5.124 de euro anul trecut - cea mai mare valoare la nivel european. Aceasta tara a fost urmata indeaproape de Finlanda cu 3.486 de euro, Austria cu 2.000 de euro, Slovenia cu 1.023 euro si, cu mult inaintea Romaniei, Polonia cu 355 de euro. Media cheltuielilor pentru asigurari la nivelul Europei a fost de 1.873 euro/an in 2011.

Datele statistice au fost prezentate vineri de catre presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR), Bogdan Andriescu (foto), la cea de-a 7 a editie a conferintei anuale a brokerilor de aigurare.

Referitor la datele prezentate, Bogdan Andriescu, a explicat ca aceasta situatie reprezinta consecinta directa a abordarii conceptuale gresite atat a companiilor de intermediere cat si societatilor de asigurare in ansamblu, in ceea ce priveste optica de afaceri, la care se adauga bulversarea continua a clientilor de catre factorii legislativi si decizionali in ceea ce priveste produsele de asigurare (vezi Legea 260/2008 a asigurarilor obligatorii a locuintelor).

"Investitorii straini vad Romania cu un potential urias in domeniul asigurarilor. Dar, vorbim de acest potential de ani de zile si nu se intampla nimic. Mai mult, industria de asigurari a intrat pe o panta descendenta. Brokeri, asiguratori, chiar si presa si in mod special clientul sunt afectati de aceasta perspectiva", a declarat presedintele UNSICAR.

El a adaugat ca responsabil pentru cifra scazuta in ceea ce priveste cheltuielile medii de produse de asigurare ale romanilor nu este nivelul de trai al populatiei ci educatia, gradul de informare si lipsa de transparenta a companiilor. Asadar, "diferenta dintre Romania si Bulgaria, de exemplu, nu se poate explica prin nivelul veniturilor pe cap de locuitor, pentru ca in Romania PIB-ul per capita a fost anul trecut de 7.169 de euro, in timp ce in tara vecina a fost de 5.252 de euro", a mai spus Andriescu.

In ceea ce priveste legea 260/2008 si eventuala modificare a acesteia, seful brokerilor s-a arata in favoarea aplicarii unei reduceri de pana la 10% de catre autoritati la plata impozitului pentru proprietarii care isi asigura casele, astfel incat sa compenseze plata primelor de asigurare. De asemenea, o alta varianta ar fi transferul celor 10% direct pentru plata primelor de asigurare.

Piata de asigurari a inregistrat, in primul semestru din acest an, un volum total de subscrieri de peste 4,1 miliarde lei, nivel in crestere cu 2,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2011, potrivit datelor preliminare centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

In primul trimestru al acestui an, primele brute subscrise de societatile de asigurare au cumulat o valoare de 2,17 miliarde lei, nivel in crestere cu 0,35% fata de perioada similara din 2011. Avansul modest venea dupa trei ani de scaderi si este confirmat de rezultatele la sase luni.

Asadar, dupa primele sase luni, primele brute subscrise pentru asigurari generale au totalizat aproape 3,3 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 3,54% fata de acelasi interval al anului trecut, iar pe segmentul asigurarilor de viata, s-a inregistrat o scadere cu 0,38% a volumului de subscrieri, care totaliza 857,1 milioane lei, la data de 30 iunie 2012.

Cu toate acestea, Andriescu a atras atentia la conferinta brokerilor asupra faptului ca avansul pietei de asigurari generale si de viata din primele sase luni a fost sustinut totusi de subscrierile asiguratorilor romani in strainatate - Astra, City si Forte, care au ajuns la o pondere de 5,8%. "Daca eliminam pietele externe, observam ca piata din Romania nu a crescut", a spus Andriescu.

Seful UNSICAR a precizat, de asemenea, ca eforturile companiilor de asigurari si de intermediere de a transfera o parte din vanzarile de asigurari generale, in mediul online nu au obtinut succesul asteptat. "Am incercat sa crestem piata prin vanzarile pe internet - dar, chiar si dupa cativa ani de la start, consideram ca piata online se afla inca la inceput, cu o crestere modeste si lenta".

Principalele subiecte discutate de brokeri la conferinta au vizat dimensiunea, evolutia si tendintele inregistrate de piata de brokeraj in asigurari în 2011, noua Directiva europeana privind intermedierea in asigurri – IMD2, calificarea si pregatirea profesionala continua a personalului care activeaza in domeniul asigurarilor, provocarile si perspectivele anului 2012 pentru piata de brokeraj si industria de asigurari in ansamblul sau.

UNSICAR a fost infiintata in anul 2000, la initiativa a 12 societati de intermediere si consultanta in asigurari. In prezent, cei 96 de membri ai uniunii au o pondere de circa 80% in totalul primelor intermediate, care in primele sase luni au crescut cu 17,9%, la 1,69 miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri