Dupa trei luni succesive de prabusire a creditelor in valuta acordate de banci, in luna martie au infrunzit iar imprumuturile in euro, dolari si, mai nou, franci elvetieni, in conditiile in care dobanzile la creditele in lei s-au mai umflat.

Nu a fost vorba de o crestere spectaculoasa a creditelor imobiliare, ci a celor de consum, a caror volum in valuta a inverzit de mai bine de trei ori in comparatie cu luna februarie.

Dobanzile mai mici cu care se dau aceste credite, in comparatie cu cele in lei, tin piept masurilor luate de Banca Nationala de limitare a creditelor in valuta, prin impunerea unor rezerve minime obligatorii tot mai mari (ajunse la 40% in martie) pe care trebuie sa le imobilizeze bancile.

Crestere record a creditelor in martie

Asadar, creditele in valuta au crescut in martie, conform datelor BNR, cu 3,8%, dupa scaderile de 2,4% in februarie, 1,6% in ianuarie si 2,3% in decembrie. Revenirea creditelor in valuta nu s-a facut totusi in detrimentul celor in lei, acestea majorandu-se, la randul lor, cu 6,7% in martie. insumate, creditele acordate de banci in martie au inregistrat o crestere record de 5,2%, dupa performante de pana la 2 procente in lunile precedente.

Creditele in valuta (euro si dolari) au fost preferate de clientii bancilor intrucat aveau dobanzi cu mult mai mici decat cele in lei.

De la mijlocul anului trecut i nsa, odata cu liberalizarea contului curent si scaderea brusca si abrupta a dobanzilor la lei, acompaniate de masurile luate de BNR prin impunerea unor rezerve minime obligatorii in valuta tot mai mari, bancile au scazut mult si dobanzile la creditele in lei. Pe alocuri, in cazul unor banci, acestea au atins nivelul celor in euro si dolari, sau chiar mai mici.

Efectele au fost pe masura: daca in martie anul trecut creditele in lei cresteau cu doar 1,5% pe cand cele in valuta se umflau cu 5,7%, in doar cinci luni, in luna octombrie, ponderea s-a inversat: credite in lei mai mari cu 7,4% pe cand cele in valuta cresteau cu doar 2,5%. Ba chiar, in urmatorele patru luni, pana in februarie in acest an, volumul imprumuturilor in euro si dolari au consemnat scaderi chiar si de 2,4%, in timp ce creditele in lei cresteau chiar si cu 7,9%.

Credite de consum in valuta in valoare de 103 milioane euro in februarie

Iata insa ca martie, luna in care au inflorit promotiile la creditele de nevoi personale cu sau fara ipoteca, creditele de consum in valuta au crescut cu mai bine de trei ori si jumatate, mai precis cu aproape 360 milioane RON, adica aproape 103 milioane euro la cursul de 3,5 RON, fata de o crestere de numai 93.000 RON in februarie.

in comparatie, creditele imobiliare s-au inmultit in martie cu doar 162.000 de RON, aproximativ 46 milioane euro, cifra apropiata de cresterea din februarie, de aproximativ 32,5 milioane euro.

Tendinta de revenire a creditelor in valuta poate fi pusa si pe seama majorarii, incepand cu februarie, a dobanzilor in lei, dupa ce BNR a crescut dobanda de la 7,5% la 8,5%. Drept consecinta, si dobanda medie a pietei bancare s-a majorat in primele trei luni ale acestui an cu 1,3%.

Creditele in valuta raman mai ieftine decat cele in lei

Asadar, se poate spune ca in continuare creditele in valuta raman mai ieftine decat cele in lei. De exemplu, creditele de nevoi personale in lei fara garantii (ipoteca) pe o perioada de pana la 5 ani de la BCR se acorda cu o dobanda variabila de 16% (sau 10,75% revizuibila) in timp ce in euro dobanda este de 10,5%. La Unicredit, dobanda in lei e de 13% iar cea in euro de 11,5%.

In privinta creditelor ipotecare, la BCR acestea se acorda cu o dobanda de 16,5% variabila sau 11% revizuibila in lei si 9,4% in euro, in timp ce la UniCredit dobanda la lei e de 9,5% iar la euro de 7,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri