Desi ar fi adus profituri semnificative actionarilor, decizia de a plati dividendele in actiuni nu a trecut de Adunarea Generala a Actionarilor SIF Transilvania din lipsa de cvorum
Prin convocarea in premiera a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, Consiliul de Administratie al SIF Transilvania intentiona sa ia o masura cu efecte majore pe piata societatilor de investitii. Astfel, CA al societatii financiare dorea sa plateasca dividendele nu in bani, ca pana acum, ci in actiuni. Masura, daca ar fi fost concretizata intr-un mod rational, ar fi adus atat SIF, cat si fiecarui actionar in parte castiguri semnificative. Pentru fiecare doua titluri "vechi" fiecare actionar putea primi o actiune noua, ceea ce valoric inseamna mai mult decat dividendul.

Pe de alta parte, majorarea capitalului social prin emiterea unui numar de 273.035.833 de actiuni ar fi insemnat un sprijin financiar semnificativ (peste 27 milioane RON) pentru continuarea programului de investitii. In plus, rezultatele financiare pozitive obtinute anul trecut puteau asigura baza financiara necesara demersului conducerii SIF Transilvania. Cu toate acestea, datorita nerespectarii conditiilor impuse pentru adoptarea unei astfel de decizii, plata dividendelor in actiuni a ramas doar un vis frumos. Mai simplu, actionarii prezenti la Adunarea Generala Extraordinara detineau mai putin de jumatate plus o actiune din capitalul social aferent SIF Transilvania.

Dezinteres si lipsa de organizare

La ambele date ale convocarii Adunarii Generale Extraordinare, cvorumul a depasit cu putin 38% din totalul capitalului social. Aceasta in conditiile in care toti actionarii, indiferent de nivelul de detinere, au fost anuntati din timp printr-o scrisoare emisa de conducerea societatii. Instiintarea continea, printre altele, ordinea de zi si explicatii asupra platii dividendelor in actiuni.

Zeci de mii de scrisori au fost returnate cu mentiunile "necunoscut la adresa mentionata" sau "decedat". Una singura poate fi cauza returnarilor numeroase: dezordinea din baza de date administrata de Regisco.

Acestei probleme de ordin tehnic i se adauga invariabil dezinteresul de care actionarii au dat dovada in comunicarea noilor adrese.
"Este inexplicabil dezinteresul marilor actionari, reprezentantii unor mari fonduri de investitii pe plan mondial neraspunzand actiunii noastre, nici macar prin returnarea buletinelor de vot - situatie in care am fi avut cvorumul necesar... Desi au interese mari in SIF, banuiesc ca nu vor sa-si bata capul, reprezentantii lor nu dau mandat explicit nici intermediarilor folositi la Bursa de Valori, nu participa nici la adunarile ordinare", remarca Mihai Fercala, presedinte-director general al SIF Transilvania. Fercala a avansat o solutie bazata pe cresterea concentrarii capitalului romanesc, influentata favorabil si de noile reglementari privind detinerea actiunilor in SIF.

Chiar daca acum cele mai multe actiuni sunt detinute de societati de investitii din afara tarii, realitatea dovedeste ca acestia sunt interesati de investitie ca atare si mai putin de administrarea societatii. Chiar daca atitudinea actionarilor straini dovedeste ca au incredere in managementul romanesc al SIF, acestia nu ezita sa tranzactioneze mari pachete de actiuni in functie de "semnalele" situatiei politico-financiare interne.

500 de lei pe actiune

Esecul inregistrat de conducere in organizarea Adunarii Generale Extraordinare a condus la distribuirea sub forma de dividende a sumei de 273 miliarde lei. Astfel, fiecare actiune va aduce proprietarului o suma bruta si neimpozabila de 500 lei. Alte 41 miliarde sunt destinate constituirii rezervelor legale, in timp ce 101 miliarde lei vor constitui resursele proprii de finantare. Actionarii au aprobat si continuarea restructurarii portofoliului SIF prin vanzarea pachetelor reziduale la societati considerate fara perspectiva.

Conducerea SIF Transilvania nu renunta

Presedintele Mihai Fercala nu renunta la convocarea unei noi Adunari Generale. Va urma, firesc, analiza amanuntita a situatiei actionarilor, in primul rand pornind de la scrisorile returnate, eliminandu-se, pe cat posibil, datele incorecte. Posibila concentrare a actiunilor de catre capitalul romanesc va stimula interesul pentru participarea la o viitoare Adunare Generala.

Acum societatile de investitii financiare continua sa aiba un statut ambiguu, unele considerandu-le niste "struto-camile", fiind supuse atat legilor pietei de capital, cat si Legii privind societatile comerciale. Astfel ca acest tip de societati sunt dublu impozitate. Pe langa eliminarea acestei dualitati neconvenabile, conducerea SIF Transilvania va propune actionarilor completarea obiectului de activitate prin includerea posibilitatii de efectuare a unor tranzactii imobiliare sau financiare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri