Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 205,4 milioane lei prin vanzarea de obligatiuni cu scadenta la doi ani, sub valoarea indicativa, la un randament mediu de 6,2% pe an, peste cel acceptat la operatiunea din septembrie pentru certificate cu aceeasi scadenta, de 6,1%

Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 400 milioane lei, iar ofertele bancilor au cumulat 700,4 milioane lei, scrie Mediafax.

Finantele au mai vandut obligatiuni obligatiuni cu aceeasi scadenta in septembrie, la un randament de 6,1% pe an.

Pentru luna octombrie, Finantele au planificat operatiuni de 4,15 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat si inca 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente in iulie 2015.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 44,64 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de taieri de dobanda din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ministerul Finantelor mai "ciupeste" 11 milioane de lei la banci