Piata asigurarilor generale din Romania, dominata de segmentul auto, pierde bani la fiecare polita RCA emisa, in contextul in care rata daunei combinata este la aproape 150%, ca urmare a competitiei preturilor care s-a concretizat in cele din urma prin reducerea tarifelor, la multi asiguratori chiar sub limita de profitabilitate.
Conform lui Viorel Vasile, managing partner Safety Broker, singura companie de brokeraj cu capital 100% romanesc situata in Top 5 al brokerilor de asigurare din Romania, problema pietei de asigurari este reprezentata, in continuare, de asigurarile de raspundere civila auto (RCA), unde "rata daunei combinata este la aproape 150%, ceea ce inseamna ca la fiecare 100 de lei venituri, asiguratorul plateste 150 de lei daune. Acest lucru nu este sustenabil pentru industrie".

Cu toate acestea, la nivelul primelor practicate de asiguratorii RCA se simte un usor reviriment, in sensul ca preturile au intrat pe un trend ascendent in ultimele luni. Pe de alta parte, "la asigurarile de locuinte este un haos generalizat, din cauza legislatiei care se schimba continuu. Astazi sunt obligatorii asigurarile, maine nu mai sunt...Aceasta situatie incurca, nu numai cetatenii cat si brokerii si societatile de asigurari", a adaugat Viorel Vasile (foto centru).

Declaratiile au fost facute la conferinta de presa organizata de Safety Broker cu ocazia aniversarii a sapte ani de activitate pe piata romaneasca de brokeraj in asigurari. La sfarsitul anului trecut compania a inregistrat un PBS (volumul de prime brute subscrise) de 23 de milioane de euro, in crestere cu peste 2.600% fata de anul infiintarii - 2005.

Intrebat de evolutia piete de brokeraj si gradul de intermediere posibil in urmatorii doi ani, seful Safety Broker a afirmat ca brokerajul va reprezenta peste 50% din piata de asigurari, in prezent, ponderea politelor vandute prin brokeri fiind de aproximativ 40%. "Piata de brokeraj este deja una matura. Daca in 1998 piata de brokeraj era sub 5% din cea de asigurari, iar acum este de 40%. In acelasi timp, multi specialisti din cadrul companiilor de asigurari se indreapta catre brokeraj", a adaugat el.

De asemenea, Vasile estimeaza ca piata de brokeraj va creste in acest an cu pana la 15% fata de anul precedent, in timp ce piata de asigurari va stagna din nou, in cel mai fericit caz. Valoarea primelor intermediate de brokerii de asigurari s-a ridicat la peste 3,1 miliarde lei anul trecut. Primele brute totale subscrise de asiguratori au totalizat insa 7,9 mld. lei, in scadere cu 4,3% fata de 2010.

Safety Broker, 7 ani de activitate pe piata de asigurari din Romania


In cei sapte ani de activitate, Safety Broker si-a dezvoltat reteaua de birouri, in baza unui concept de franciza de retail, avand in prezent un numar de peste 100 de unitati operationale in tara. In momentul de fata compania isi desfasoara activitatea la nivel national, in 38 de judete, urmand ca in viitor sa deschida francize si in alte regiuni ale tarii. In anul 2011, a inregistrat un volum de prime brute subscrise de 23 de milioane de euro, inregistrand o crestere cu peste 2600% fata de 2005.

Portofoliul Safety Broker este alcatuit din asigurari auto, asigurari de bunuri, asigurari de proprietati, asigurari de raspundere civila profesionala, asigurari de viata si medicale pentru angajati, asigurari de intrerupere a afacerii si asigurari CAR/EAR. Clientii Safety Broker beneficiaza de o paleta larga de oferte de la cei 16 parteneri asiguratori ai companiei: Allianz Tiriac, BCR Asigurari, Groupama, Credit Europe Asigurari, Uniqua, Generali Asigurari, ING, Asito Kapital, Omniasig, Asirom, CertAsig, Carpatica Asig, Astra Asigurari, Ardaf, Euroins si Eureko.

De asemenea, in acest an, compania a dezvoltat un parteneriat cu Fundatia pentru SMURD, prin care a lansat campania „Impreuna salvam vieti”, ce se desfasoara in perioada 1 aprilie 2012 - 31 martie 2013. Prin acest program, un leu din fiecare polita de asigurare incheiata la
Safety Broker este directionat catre Fundatia pentru SMURD. In primul trimestru al desfasurarii campaniei (1 aprilie-30 iunie 2012) au fost incheiate 60.199 polite de asigurare, ceea ce a inseamnat o prima donatie de 60.199 lei. Pentru cel de-al doilea trimestru (1.07-30.09.2012) s-au directionat catre Fundatia pentru SMURD 62.327 de lei, reprezentand tot atatea polite de asigurare incheiate in intervalul 1 iulie-30 septembrie 2012. In cadrul conferintei de presa, domnul Viorel Vasile - Managing Partner Safety Broker i-a inmanat CEC-ul in valoare de 62.327 de lei domnului Tiberiu Fechete, Director executiv al Fundatiei pentru SMURD.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri