Constituenta Olandeza, din care face parte si Romania, va avea a doua putere de vot de la Fondul Monetar International, secondand Statele Unite, dupa largirea numarului de membri, prin includerea Belgiei si Luxemburgului, intelegere care s-a parafat la Tokyo, la reuniunea de toamna a FMI si BM.
Noua Constituenta, care va curpinde 15 tari, Olanda, Belgia, Ucraina, Israel, Romania, Bulgaria, Luxemburg, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Cipru, Georgia, Moldova, Armenia, Macedonia si Muntenegru, (enumerate in ordinea ponderii cotelor si a puterii de vot), va cumula o putere de vot de 6,59% din total, a doua dupa SUA, care detine 16,75% si inaintea Japoniei, care are 6,23%, noteaza Mediafax.

Odata cu introducerea reformei FMI privind cota de detinere si drepturile de vot, aprobata in 2010 si care ar trebui sa intre in vigoare la inceputul anului viitor, tarile emergente vor primi mai multa putere de decizie in cadrul institutiei internationale. Avand insa in vedere componenta Constituentei Olandeze, este foarte posibil ca puterea de vot sa se mentina ridicata si dupa reformarea modului de reprezentare si calcul a cotei individuale.

Inainte de largire, Constituenta Olandeza se afla undeva la mijlocul clasamentului privind drepturile de vot cumulate, cu 4,52%.
Romania a aderat la FMI si BM in anul 1972 si a fost inca de atunci membra a Constituentei Olandeze, care ingloba la acea vreme doar cinci state: Olanda, Israel, Cipru, Iugoslavia si Romania.

"Dupa 1990, am putut vedea cum, in cativa ani, numarul tarilor membre a crescut pana la 13. In ciuda acestei extinderi rapide, cu o configuratie atat de diversa, si a imenselor transformari produse in toate tarile in ultimele doua decenii, Constituenta noastra a ramas remarcabil de stabila si a functionat bine. De aceea, impartasesc punctul de vedere al domnului ministru de Jager (Jan Kees de Jager, ministrul Finantelor din Olanda - n.r.), ca forta noastra vine tocmai din diversitate", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la ceremonia de oficializare a noii Constituente, la care a participat si directorul executiv al FMI, Christine Lagarde.

In cadrul ceremoniei au fost invitati sa sustina alocutiuni guvernatorul Mugur Isarescu si guvernatorul Bancii Israelului, Stanley Fisher, primul director executiv adjunct al FMI si fost vicepresedinte Citigroup.

"Sunt mandru sa pot spune ca intalnirea Constituentei din luna iunie anul acesta, din Romania, la care au fost invitati sa participe reprezentanti ai Belgiei si Luxemburgului, a constituit un pas inainte catre alianta consfintita in mod formal astazi. A fost ca si cum logodna s-a petrecut la Bucuresti, iar acum mariajul oficial este sarbatorit la Tokyo", a afirmat guvernatorul BNR.

El a aratat ca lectia istorica pe care o tara ca Romania a invatat-o in ultimii patruzeci de ani, ca membra a Constituentei Olandeze, este data de importanta continuitatii, care a oferit sentimentul apartenentei la o mare familie, care isi ocroteste si isi sustine membrii.

"As putea spune ca, bazandu-se pe diversitate si stabilitate, aceasta Constituenta a evoluat gradual in sensul sprijinirii intereselor economiilor mici si deschise, asa cum sunt si tarile noastre. Astazi, incluzand Belgia si Olanda, suntem una dintre cele mai mari si diverse constituente dintre cele europene, cu o putere de vot substantial mai mare si o voce mai puternica in cadrul Boardului FMI in viitor (...) Pentru multe dintre fostele state comuniste, apartenenta la aceasta Constituenta a oferit oportunitatea de a profita de expertiza specialistilor occidentali, in amplul nostru efort de dezvoltare institutionala", a aratat Mugur Isarescu.

El a dat ca exemplu chiar banca centrala a Romaniei la inceputul anilor '90, amintitnd ca Directia Supraveghere a BNR a fost organizata cu ajutorul asistentei tehnice din partea Bancii Olandei, iar piata valutara si cea monetara s-au dezvoltat in urma cooperarii cu banca centrala a Belgiei.

In cadrul Consituentei Olandeze, Romania va pastra pozitia de Senior Advisor la Fondul Monetar International. Functia de director executiv la Constituenta Olandeza va fi asigurata prin rotatie de Belgia si Olanda, care vor ocupa si una dintre pozitiile de alternate director, cealalta revenind Ucrainei.

Board-ul executiv al FMI cuprinde 24 de directori, din care cinci sunt membri permanenti numiti de SUA, Japonia, Franta, Germania si Marea Britanie. Alte tri tari au drept de a numi cate un director, China, Rusia si Arabia Saudita.

Belgia si Luxemburg au facut parte anterior din Constituenta condusa de Belgia, unde au ramas Austria, Ungaria, Cehia, Belarus, Turcia, Croatia, Slovenia si Slovacia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri