Lipsa lichiditatilor din piata cu care se confrunta companiile din Romania, conduce la o incasare dificila a creantelor proprii si determina companiile sa caute solutii cu ajutorul carora sa se protejeze impotriva unor dezechilibre financiare ale partenerilor, care ar produce efecte directe asupra propriilor afaceri, arata un studiu al companie Coface.
"Analiza detaliata si compararea mai multor indicatori cu ajutorul carora Coface monitorizeaza periodic evolutia comportamentului de plata al companiilor, arata o restrangere a lichiditatii aflate la dispozitia companiilor in anul 2012, situatie care s-a accentuat in ultima perioada", potrivit studiului.

Primul semnal al problemelor de lichiditate a fost dat de, indexul de plati Coface indica o crestere de 90%, in acest an fata de 2011, a numarului incidentelor de neplata raportate de parteneri catre Coface in calitate de asigurator al creantelor companiilor.

Acest index arata care este volumul neplatilor inregistrate companii in relatia cu clientii si este un indicator ce reflecta fidel situatia lichiditatii din piata, in contextul in care transmiterea informatiilor catre Coface privind incidentele de neplata a fost realizata la maximum 30 de zile de la scadenta.

Companiile mari sunt mai puternic afectate de problemele de lichiditate


Un alt element important de luat in considerare este faptul ca printre incidentele de neplata notificate s-au regasit firme medii si mari, cu cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro. Acest lucru intareste ideea conform careia, in acest an, companiile mari sunt mai puternic afectate de problemele de lichiditate, comparativ cu anul anterior.

In primele 8 luni ale anului valoarea incidentelor de plata inregistrate la Centrala Incidentelor de Plati a crescut cu 29%. Aceste incidente reprezinta cecuri si bilete la ordin nedecontate datorita lipsei de lichiditati la emitent.

"Este interesant de mentionat faptul ca valoarea medie a unui instrument refuzat a crescut cu 72%, la peste 44.000 de lei, in conditiile in care aceasta crestere valorica se produce in ciuda scaderii cu 25% a numarului incidentelor de plata", se arata in comunicatul Coface.

Volumul tranzactiilor realizate prin instrumente de plata a scazut in ultimii ani, contractia inregistrata in 2011 fiind de 25% fata de anul anterior, situatie ce reflecta pe de o parte un volum mai mic de tranzactii intre companii, si totodata o prudenta mai ridicata a companiilor in a emite instrumente de plata (in conditiile unui cash-flow incert si in incercarea acestora de a evita emiterea de instrumente care ar putea fi lipsite de acoperire).

Desi lichiditatea este slaba, companiile sunt reticente in fata creditelor


Cererea de credite noi masurata prin intermediul numarului de interogari transmise de banci catre Centrala Riscurilor Bancare, arata o scadere a numarului de interogari cu 21% in 2012 fata de perioada similara din 2011 (in conditiile in care comparativ cu anul 2008, numarul de interogari la CRB a scazut cu 90%).

"Aceasta evolutie arata ca desi lichiditatea este slaba, companiile sunt reticente fata de accesarea de noi credite pentru sustinerea activitatii, si totodata lipsa increderii acestora in succesul unui asemenea demers. Mai mult decat atat, majoritatea companiilor sunt deja indatorate, avand o pondere ridicata a datoriilor in structura capitalului, iar potentialul de finantare suplimentara este marginal", potrivit Coface.

In continuare se precizeaza ca evolutia creditelor neperformante acordate companiilor, arata ca dupa un avans al ratei creditelor neperformante de 17% in 2011, ajungandu-se la o rata de pana la 14.4% in decembrie 2011, in primele 9 luni ale lui 2012, rata a crescut deja cu 20%, la 17.4%.

Avansul a fost alimentat de cresterea creditelor neperformante in special pe segmentul de IMM-uri. In schimb, desi reprezinta mai putin de 0.1% ca si pondere numerica in totalul firmelor active (la sfarsitul anului 2011 doar 491 companii aveau cifra de afaceri peste 50 de milioane de Euro), ponderea restantelor inregistrate de catre marile corporatii in totalul restantelor companiilor active era de aproape 10% la sfarsitul lunii iulie 2012, in crestere cu aproape 50% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Aceasta crestere este determinata de valoarea superioara a creditelor contractate de catre marile corporatii si de cresterea incidentelor de plata inregistrate de aceste companii comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

Investitiile sunt impactate de inrautatirea conditiilor de finantare


"Inrautatirea conditiilor de finantare din ultimii doi ani de zile a avut un impact direct asupra investitiilor pe termen lung. Astfel, toate categoriile de companii inregistreaza o contractie a ponderii activelor imobilizate in totalul activelor (efectul deprecierii activelor este eliminat prin considerarea valorilor procentuale), companiile fiind constranse sa-si reduca spectrul temporal al investitiilor pe un orizont mai scurt, pe fondul deprecierii fondului de rulment", arata studiul Coface.

Astfel, analizand evolutia indicatorilor financiari ai companiilor pe clase de marime, de observa o serie de factori care indica potentialul de finantare limitat al firmelor mici si mijlocii, precum si cresterea gradului de vulnerabilitate inregistrat de companiile mari si medii fata de socurile externe.

Firmele cu o cifra de afaceri sub 1 milion de euro inregistrau la sfarsitul anului 2011 cel mai ridicat grad de indatorare (80%, calculat ca pondere in total active) si cea mai scazuta sustinere din partea actionarilor (sub 18% pondere a capitalurilor in total active).

In acelasi timp, companiile medii si de mari dimensiuni au inregistrat de asemenea, o crestere a gradului de indatorare pe fondul deprecierii activelor si deteriorarea capacitatii de autofinantare, prin scaderea sau plafonarea profiturilor si lipsa aporturilor suplimentare de capital adus de catre actionari.

Desi intr-o usoara imbunatatire in ultimii doi ani, firmele cu afaceri sub 1 milion de euro, inregistreaza pierderi la nivelul intregului sistem, rata cumulata a profitului net fiind de -2% din vanzari.

Pe de alta parte, companiile medii au inregistrat in anul 2011 cresteri marginale nesemnificative ale profiturilor ca pondere in vanzari comparativ cu anul anterior, in timp ce marile corporatii au inregistrat profituri in scadere.

"Perioada de recuperare a creantelor, un indicator extrem de important referitor la lichiditatea companiilor, a avut o evolutie mixta in 2011 (inrautatire pentru microintreprinderi si o usoara imbunatatire pentru companiile medii si mari), insa estimam ca la nivelul anului 2012 a avut loc o inrautatire a acestui indicator pentru toate categoriile de compani", potrivit Coface.

Eugen Anicescu, managing director Coface Romania apreciaza ca evolutia indicatorilor prezentati, si in special prelungirea termenului de incasare a creantelor, impune companiilor sa se concentreze pe securizarea cash flow-ului propriu, ca principala sursa sustenabila de finantare. In acest sens, companiile apeleaza din ce in ce mai des in ultima perioada la solutii de credit management.

„In primele 9 luni ale anului cererile de solutii de credit management au crescut semnificativ. Astfel, numarul companiilor care s-au adresat Coface pentru a isi asigura creantele a crescut cu 35%, interes confirmat si pentru celelalte servicii (s-au livrat cu 26% mai multe rapoarte de credit catre companiile din Romania care s-au informat asupra bonitatii partenerilor de afaceri si s-au gestionat cu 16% mai multe dosare de colectare creante de la companii). In contextul prezentat mai sus, companiile au un sustinator puternic in Coface care va ramane prezent in piata cu solutii personalizate pe nevoile lor de protectie a lichiditatilor”, a declarat Eugen Anicescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri