Erste Group si-a mentinut in acest an expunerea pe Romania, aceasta fiind la finalul trimestrului al doilea de circa 8,6 miliarde euro, potrivit directorului financiar al grupului, Manfred Wimmer.
"Aceasta evolutie reconfirma angajamentul ferm asumat de Erste Group fata de Romania, in conditiile in care obiectivul nostru ramane neschimbat. Facem totul pentru a sustine economia si a ajunge la o crestere inteligenta si sustenabila", a afirmat el, citat de Mediafax.

Wimmer a adaugat ca in acest context decizia BCR de concentrare pe creditarea in lei reprezinta "pasul firesc" si ca mai ales in prezent, cand programul Prima Casa in euro se apropie de final, clientii au alternativa unui credit ipotecar in lei cu avans redus si fara riscuri valutare.

"Credem ca aceasta este directia in care ar trebui sa se dezvolte piata, deoarece creditarea in moneda locala raspunde cel mai bine nevoilor financiare ale clientilor", a mai spus Wimmer.

Analistul Erste Juraj Kotian a afirmat ca pe ansamblu bancile care raporteaza la Banca Reglementelor Internationale (BRI) au redus creditarea directa catre Romania cu 1,5 miliarde de euro, din care 1,1 miliarde euro catre banci si 400 de milioane de euro catre institutii nebancare.

"Pe baze consolidate, expunerea acestora pe Romania a ramas aproape la acelasi nivel in euro, in timp ce declinul expunerii calculate in dolari poate fi explicat prin variatia cursului euro/dolar. (...) Grupurile bancare franceze si-au redus expunerea cu 1,5 miliarde de euro pe baze consolidate, suma prea mare pentru a fi explicata prin variatia cursului de schimb euro/leu", a spus Kotian.

BCR este cea mai mare banca de pe piata locala in functie de active, cu peste 16 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri