Bancile romanesti au o expunere pe titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor Publice (MFP) de 19% din active, a doua cea mai mare din Europa Centrala si de Est (ECE), a precizat economistul-sef de la Raiffeisen Bank si presedinte al Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

“Avem a treia cea mai mica datorie publica din Europa, insa si o datorie publica de 30% si ceva e greu de finantat in Romania, intrucat piata financiara are o dimensiune relativ mica. Bancile au ajuns sa aiba o expunere pe titluri de stat de 19% din total active, a doua cea mai mare din ECE si nu-si mai pot extinde prea mult aceasta expunere”, a explicat Dumitru.

El spune ca pe fondul adancimei reduse a pietei financiare locale singura optiune prin care se poate mari scadenta datoriei publice este de a merge pe pietele externe.

“Fondurile de pensii sau cele mutuale sunt intr-un stadiu incipient, nu au active foarte mari si astfel nu pot cumpara datorie publica pe 10 sau 15 ani”, a aratat economistul-sef de la Raiffeisen Bank.

Ionut Dumitru mai atrage atentia asupra faptului ca in 2013 si 2014 MFP si BNR vor trebui sa plateasca 13 miliarde euro catre creditori.

“Daca nu reusim sa atragem capitaluri private si fonduri europene rezerva internationala va scadea destul de repede. Trebuie sa ne facem temele si sa atragem banii europeni. De asemenea, avem nevoie de credibilitate pentru a accesa pietele internationale”, a adaugat Dumitru.

Rezervele valutare ale BNR au crescut in septembrie la 32,42 miliarde euro, de la 30,95 miliarde euro la finele lunii august, pe fondul alimentarii conturilor Ministerului Finantelor cu 812,1 milioane euro din emisiunea de euroobligatiuni si al veniturilor din administrarea rezervelor internationale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Discutiile cu CE privind capitalizarea CEC Bank sunt aproape de final