Fata de un depozit la termen, contul de economii are avantajul flexibilitatii. Nu te leaga de scadenta, poti depune si retrage bani fara sa pierzi dobinda, iar randamentul este sensibil mai bun decit in cazul contului curent. De fapt, exista cazuri (Banca Transilvania, ING, Libra), in care alternativele de economisire sint la fel de rentabile ca un depozit clasic. In principiu, titularul contului de economii va trebui sa pastreze o anumita suma pentru a beneficia de randamentul garantat de banca. Acesta oscileaza intre 150-1.000 lei, dar pentru tot ce depaseste acest prag aveti libertate deplina: puteti depune suplimentar, sau retrage bani oricind, randamentul este calculat zilnic la sold, iar dobinda bonificata la sfirsitul lunii.

Exceptie face BRD: pentru produsul sau Atucont dobinda aferenta sumelor depuse se calculeaza de doua ori pe luna, pe 1 si 15, si nu zilnic, ceea ce face de pilda ca banii depusi pe data de 2, sa aduca un cistig abia dupa 13 zile. Cele mai bune dobinzi le are contul de economii oferit de Banca Transilvania (7,5%). Soldul minim este de 1.000 lei, iar daca acesta scade sub respectiva valoare sau daca banii sint retrasi mai devreme de un an, banca va aplica un comision suplimentar de 0,5%. Daca vreti sa economisiti in forinti, o puteti face in cazul contului de economii de la OTP, unde dobinzile cresc progresiv in functie de sold, in acest caz fiind de 2,75- 4%.

Cel mai recent produs a fost lansat de Libra Bank. E vorba de un cont de economisire- acumulare, care poate avea maturitati de 2,3,4 sau 5 ani si presupune depunerea lunara a unei sume fixe. Pentru deschiderea acestui cont aveti nevoie de minim 150 de lei, in timp ce depunerile lunare trebuie sa fie de cel putin 50 de lei. Avantajul principal este, in acest caz, dobinda, care are doua atuuri: un nivel multumitor (7%) si angajamentul bancii ca o va mentine pina la scadenta. Iar in conditiile unei tendinte de sca- dere a inflatiei, desi timida, un randament de 7% se poate dovedi foarte atractiv peste 5 ani.

Practic, in ultima perioada doar obligatiunile ProCredit Bank au avut o dobinda fixa mai mare (8,5%), dar era vorba in acest caz de o scadenta de numai 3 ani. Exista insa si un dezavantaj major: spre deosebire de conturile de economii clasice, contul Libra permite doar depuneri, nu si retrageri (in caz contrar se primeste doar dobinda la vedere), ceea ce face ca acest produs sa fie recomandat doar in completarea unui cont curent sau a unui alt cont de economii, pentru a avea tot timpul o solutie pentru cheltuielile neprevazute ce pot aparea. Si daca tot am pomenit de conturi curente, un astfel de produs special ofera ING (ContRol).

Este vorba de un cont curent care are randament de depozit la termen (6,85%), permite depunerile si retragerile fara restrictii, cu conditia sa pastrati un sold minim de 700 lei si are atasata si o facilitate de descoperire de cont. O solutie asemana- toare ofera si Libra. E vorba de un depozit cu scadenta la doi ani si o dobinda fixa de 7,5% pe an, ce permite retragerea de sume inainte de scadenta (maxim 75% din sold), clientii primind dobinda aferenta perioadei intregi (3,6,9 sau 12 luni), scurse de la constituire. Depunerea minima in acest caz este de 500 de lei. In cazul BCR (Maxicont), soldul minim trebuie mentinut cel putin o luna pentru economiile in lei si 3 luni pentru cele in valuta.

Altfel, dobinda bonificata pina atunci nu se acorda, ci numai dobinda la vedere. Dobinda creste proportional cu marimea soldului, astfel la un sold de 500-2.500 lei este de 3%, pentru 2.500-5.000 lei este de 3,5%, iar peste 5.000 lei banca plateste 4% pe an. BCR are si alternativa certificatelor de depozit cu discount, unde scadenta a fost extinsa recent la 2 ani, iar dobinzile sint fixe (7,25%). In plus, se calculeaza zilnic cotatii de vinzare si rascumparare, ceea ce face sa nu pierdeti toata dobinda daca retrageti banii inainte de scadenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri