Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa atraga in noiembrie 3,55 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, cele mai multe licitatii urmand sa fie organizate pentru vanzarea de obligatiuni.
Astfel, in sase din cele opt licitatii programate in noiembrie, administratorii datoriei publice vor sa vanda obligatiuni, cu scadenta cuprinsa in intervalul 2-15 ani, in valoare cumulata de 1,95 miliarde lei, scrie Mediafax.

Prima licitatie se va derula luni, 5 noiembrie, cand Finantele vor sa atraga 500 milioane lei prin certificate de trezoreria cu scadenta la un an.
Spre finalul lunii, pe 26 noiembrie, Trezoreria statului va organiza doua licitatii in aceeasi zi, prin care va redeschide emisiuni de obligatiuni cu scadente pe trei ani si, respectiv, 15 ani. Valoarea indicativa pentru titlurile pe trei ani este de 300 milioane lei, iar prin emisiunea pe 15 ani Finantele vor sa imprumute 100 milioane lei.

Pentru luna octombrie, Finantele au planificat operatiuni de 4,15 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat, plus 150 milioane euro prin redeschiderea emisiunii scadente in iulie 2015.

Trezoreria a accesat insa mai putine fonduri in lei, limitandu-se 3,13 miliarde de lei, dar a compensat prin atragerea de valuta de pe piata interna, respectiv 421,5 milioane de euro. La aceste sume se adauga cele 1,5 miliarde de euro accesate miercuri de pe pietele internationale.

Guvernul apreciaza ca finantele publice vor fi protejate astfel de eventualele socuri externe ce ar putea determina cresterea dobanzilor pe piata interna.

Astfel, Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 46,6 miliarde lei din piata locala. Aceasta suma se completeaza cu emisiunile in valuta de 2,67 miliarde euro si 2,25 miliarde dolari, prin emisiuni de titluri pe piata SUA.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri