Imaginea sistemului bancar romanesc a primit o noua lovitura ieri, dupa ce Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a demarat o investigatie asupra a 100 de persoane cu privire la o frauda bancara de 22 milioane euro.

Referitor la acest subiect, citeste si Draga antreprenor, stii cum esti furat de bancheri pe banii statului?


Este a doua cea mai mare escrocherie din sistemul bancar din Romania, dupa ce in urma cu 7 ani mai multi functionari bancari si administratori de firme au fost acuzati ca au luat ilegal peste 350 de credite de la BCR, Romanian International Bank (RIB) si Banca Romaneasca. Prejudiciul a fost estimat atunci la aproape 70 milioane euro.

Dar, spre deosebire de frauda din 2005, de aceasta data au aparut pe masa anchetatorilor doua nume importante din banking – Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD si Aurel Saramet, presedintele-director general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), dar si trei persoane din Ministerul Economiei.

Cum s-a realizat frauda

In perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au obtinut sau au incercat sa primeasca un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare, prin utilizarea unor documente falsificate.

Invinuitii au obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.

Potrivit DIICOT, activitatea infractionala era sprijinita de Aurel Saramet, Claudiu Cercel si de cei trei angajati din Ministerul Economiei – Mihai Grigoroiu, Ionut Catalin Rosu, si Andrei Atanasiu. Pe langa acestia, la frauda bancara a participat si omul de afaceri Dragos Florian Diaconescu, care, conform EVZ.ro, era creierul gruparii acuzate de DIICOT.

El a fost general la Directia de Informatii Externe (DIE) si era amic cu Saramet, care prin functia pe care o exercita in cadrul FNGCIMM elibera scrisori de garantie pentru membrii gruparii, necesare accesarii de imprumuturi.

Procurorii DIICOT i-ar fi monitorizat pe membrii gruparii in sediul firmei 3D Real Estate, controlata de Dragos Florian Diaconescu, iar la intaniri participau oameni de afaceri si bancheri.

In acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un numar de 50 de perchezitii domiciliare la locuintele invinuitilor precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu.

Ancheta autoritatilor a demarat in urma sesizarilor bancilor comerciale. BCR a anuntat ca in luna mai 2012 a sesizat DIICOT de descoperirea, prin divizia antifrauda specializata a bancii, existenta unor falsuri in dosarele de credit a 4 firme din Calarasi, Oltenita si Bucuresti.

Cei cativa salariati ai bancii implicati in aceste cazuri au fost concediati. Banca a depus plangeri penale impotriva acestora si a altor persoane din afara bancii.

“Mentionam ca analizele de credit au la baza documente emise sau confirmate de companii, institutii si persoane autorizate. Bancile depun toate diligentele, potrivit normelor si regulamentele in vigoare, sa reconfirme autenticitatea si corectitudinea documentelor si informatiilor respective. Daca aceste documente contin informatii si afirmatii false raspunderea revine institutiilor si persoanelor respective”, se arata intr-un comunicat BCR.

Cine sunt Claudiu Cercel si Aurel Saramet


Claudiu Cercel (44 de ani) este director general adjunct in cadrul BRD si coordoneaza activitatea Polului Piete Financiare, format din structurile Piete Financiare si Titluri. In perioada 1992-1993, a fost manager de vanzari in domeniul produselor de telecomunicatii.

Lucreaza in BRD din 1993, ocupand pe rand functiile de Ofiter Trezorerie, analist tehnic FX, trader Fx, Director adjunct Trezorerie, Director Operatiuni de Piata si Director Executiv Piete Financiare. A absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Cibernetica in 1992 si este absolvent al numeroaselor cursuri de management si leadership din cadrul Societe Generale dar si al altor institutii bancare: Nomura Bank (Londra), Bank of America (San Francisco), sau al Universitatii Montreal si London Business School.

Aurel Saramet (62 de ani)
este presedinte-director general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) din decembrie 2004, functie pe care a ocupat-o si intre 2002-2003.

Acesta a terminat Academia de Studii Economice, Facultatea de Economia Industriei, in 1975. Totodata, intre 1996 si 1998, Saramet a fost director general la directia Relatii cu Piata de Capital si Investitii Financiare din Bankcoop. Intre 1998 si 1999, Aurel Saramet a ocupat o functie similara la Banca Comerciala Ion Tiriac.

Conform declaratiei de avere din iunie 2012, Saramet are un teren intravilan de peste 200 de metri patrati in Bucuresti, achizitionat in 2003, 2, 25 hectare de teren agricol, in judetul Constanta, achizitionate in 2004 si 14 hectare de teren extavilan, din alta categorie decat cel agricol, forestier sau luciu de apa, zona in care se afla acestea fiind stearsa din formular, noteaza Mediafax.

Aurel Saramet mai are trecute in declaratia de avere o casa in Bucuresti, de 272 de metri patrati, si una la Snagov, de 372 de metri patrati, ambele dobandite in 2002. In aceeasi declaratie Saramet mai are trecute o casa de 164 de metri patrati in Bucuresti, cumparata in 1995, si o casa de vacanta de 77 de metri patrati in judetul Prahova, la ambele figurand ca titular Vladimir Saramet.

El mai are doua autoturisme Mercedes si un Ford Fiesta, bijuterii de 9.500 de euro, achizitionate incepand din anul 2000, o colectie numismatica de 19.500 de euro si tablouri de 68.000 de euro.

Aurel Saramet mai are doua depozite in lei la ATE Bank si la Alpha Bank, deschise in 2000, totalizand 2.270.600 de lei. El i-a imprumutat cu 59.000 de euro pe Liviu Saramet si cu cate 100.000 de lei pe Luiza Sucalus si pe Carolina Ganea. Totodata, detine actiuni la Oncomed Clinic SA si Socet SA. Saramet are actiuni in valoare de 40.706 lei la Fondul Proprietatea si de 5.546 de lei la Prospectiuni SA.

Aurel Saramet are trecuta in declaratia de avere si o datorie de 105.000 de euro catre SC Beton Construct, scadenta in 2014.

In 2011, Saramet a obtinut din salariu un venit total de 822.318 lei (peste 16.000 euro/luna) si peste 80.000 de lei din inchirierea unui imobil in strada Dionisie Fotino. Din colaborari cu FNGCIMM filialia Sfantu Gheorghe (membru CA), cu Fondul Roman de Contragarantare (membru in Consiliul de supraveghere), cu Small Finance SA (membru CA) si cu Socet SA (membru in Consiliul de supraveghere), Aurel Saramet a obtinut 49.004 lei, 90.000 de lei, 173.054 de lei si 4.224 de lei.

Totodata, Ministerul Economiei a demarat procedurile pentru suspendarea lui Saramet din functia de presedinte al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

FNGCIMM este societate pe actiuni, avand drept unic actionar statul roman, reprezentat prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Activitatea BRD si FNGCIMM nu va fi afectata de ancheta DIICOT


BRD si FNGCIMM au anuntat ca activitatiile institutiilor nu vor fi afectate de ancheta DIICOT si ca vor ramane la dispozitia autoritatilor pentru a furniza orice informatie necesara legata de acest caz.

Actiunile BRD au fost cele mai tranzactionate joi pe Bursa de Valori Bucuresti, valoarea totala a schimburilor ajungand la 1,3 mil. lei. La sfarsitul zilei titlurile bancii scadeau cu aproape 0,4%, pana la pretul de 7,8 lei/unitate.

In piata a fost inregistrat si un deal in valoare de 780.000 lei, pretul tranzactiei fiind identic celui stabilit in piata.

Potrivit unui studiu citat de infomina.ro, profilul tipic al autorului de fraude economice este barbat, cu varsta intre 41 si 50 de ani, care ocupa o pozitie de top management.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri