Gruparea Stan-Ruse declara cifre de afaceri, profituri de milioane, numar mare de angajati, operatiuni care atestau plata obligatiilor aferente, dar care in realitate nu erau achitate, functionarii bancari neputand sa verifice autenticitatea acestor date prin aplicatiile la care au acces bancile.
Procurorii DIICOT arata in referatul prin care cer instantei arestarea preventiva a 33 de persoane ca gruparea Stan-Ruse avea "grija" sa declare toate datele false la administratiile financiare, iar cu ocazia verificarilor efectuate de angajatii bancilor, pe site-ul ANAF sa rezulte ca aceste situatii corespund cu cele din actele prezentate, noteaza Mediafax.

"Ceea ce nu pot verifica functionarii bancari este autenticitatea acestor date. Prin aplicatiile la care au acces, bancile pot vedea declaratiile persoanelor juridice si atat", explica anchetatorii DIICOT in referatul prin care cer instantei arestarea preventiva a 33 de persoane retinute in dosarul bancherilor acuzati de inselaciune si spalare de bani, in care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.

Procurorii noteaza, in documentul citat, ca daca o societate comerciala isi declara o cifra de afaceri de un milion de euro, un profit de 300.000 de euro, 50 de angajati si contributiile aferente, "asta nu inseamna ca isi si achita obligatiile aferente, respectiv cota de impozit, TVA-ul incasat si contributiile pentru angajati".

Declaratiile reprezentau o etapa, iar veridicitate si plata obligatiilor aferente erau o alta etapa, au precizat procurorii DIICOT.

"Acesta este motivul pentru care, desi aveau declaratii cu cifre de afaceri, profituri active de milioane de lei, numar mare de angajati, operatiuni in Trezorerie (care atesta cu certitudine plata obligatiilor aferente), s-a constatat ca nu s-a achitat nimic sau s-au efectuat plati infime in raport cu valoarea operatiunilor declarate", se mai arata in documentul citat.

Totodata, procurorii DIICOT au mentionat ca toate documentele depuse de catre membrii gruparii la unitatile bancare de la care au obtinut finantare "sunt intocmite dupa acelasi tipar, de catre aceeasi persoana".

"Toate aceste documente au fost gasite in mail-urile gruparii, la care aveau acces numai anumite persoane, persoane ce nu au nicio calitate in societatile comerciale folosite", noteaza procurorii in referat.

Procurorii DIICOT au retinut 33 de persoane, printre care liderul gruparii, Daniel Ruse, si vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Saramet va fi cercetat in libertate in dosarul bancherilor acuzati de inselaciune si spalare de bani, in care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri