Dragos Diaconescu a intermediat legatura cu Aurel Saramet, directorul FNGCIMM, pentru ca o firma a lui Mihai Stan sa obtina un credit de la CEC Bank Alba Iulia, in valoare de 3,125 milioane de lei, alte credite fiind obtinute cu implicarea lui Stan sub identitati false, sustine DIICOT.
In ceea ce priveste creditele deja contractate de catre gruparea condusa de Mihai Stan si Daniel Ruse in perioada 2010-2011, efectuandu-se verificari la unitatile bancare indicate de catre denuntator, DIICOT a constatat ca intr-adevar aceste credite au fost obtinute exact in modalitatea indicata de catre acesta, potrivit Mediafax.

Astfel, de la CEC Bank Alba Iulia s-a obtinut, in 17 august 2010, un credit in valoare de 3,125 milioane lei, in numele SC Ancuta SRL cu scrisoare de garantie de la Fondul National pentru Grantarea Creditelor pentru IMM-uri in valoare de 2,4 milioane lei.
Creditul nu a fost restituit, astfel incat banca a demarat procedura executarii.

DIICOT arata ca in urma audierii functionarilor bancari din cadrul CEC Bank Alba Iulia (Cerbeanu Valentin, Costea Aura Roxana, Mihailov Florentina Daniela, Roiu Pavel Cristian, Alexandru Manuela, Botez Elena, Istrate Dumitru Constanta si Popescu Nicoleta) s-a constatat ca in sediul unitatii in afara de denuntatorii Tudoriu Marin si Sintu Ioan, persoanele ce figurau ca asociati si administratori ai SC Ancuta SRL, s-a prezentat, sub identitatea falsa de "Mihai Stancu", suspectul Mihai Stan, care a fost recunoscut de pe plansa foto de functionari "ca fiind persoana ce s-a recomandat a fi director general al SC Ancuta SRL, prezentand o carte de vizita in acest sens, inscris aflat la dosarul crizei".

"De asemenea, in sediul sucursalei s-a prezentat numitul Toma Mihai ca garant fidejusor. De intocmirea in fals a certificatelor de depozit cereale prezentate ca garantie pentru creditul de 10,7 milioane lei s-a ocupat Stanciu Iulian, zis "Alin". In vederea garantarii acestui credit (3,125 milioane lei), Diaconescu Dragos le-a intermediat legatura cu numitul Saramet Aurel, directorul Fondului National pentru Garantare Creditelor pentru IMM-uri, care le-a eliberat scrisori de garantie pentru acordarea creditului", sustin procurorii DIICOT in referatul cu propunerea arestarii preventive a 33 de persoane din gruparea care se ocupa cu fraude bancare.

BCR Izvor Corporate: 7 mil. lei


La data de 10 februarie 2010, liderul gruparii, Mihai Stan, i-a chemat pe numitii Tudoroiu Marin si Sintu Ioan sa cesioneze firma catre doi cetateni din Republica Moldova. Efectuandu-se verificari cu privire la acesti doi cetateni, DIICOT a constatat ca nu au intrat niciodata pe teritoriul Romaniei.

"De la BCR Izvor Corporate, gruparea a obtinut prin intermediul SC Valflor SRL - pe care figureaza ca asociati Costea Sorina si Dumitru Tudora, persoane din anturajul lui Ruse Daniel - o linie de creditare de 7 milioane de lei (initial, 4 milioane la data de 23 august 2011, ulterior la data de 27 decembrie 2011 fiind suplimentata pana la 7 milioane de lei), prezentandu-se ca garantie certificate de depozit false. Creditul a devenit scadent in luna iulie 2012, insa de la momentul acordarii lui in august 2011 nu s-au achitat decat dobanzi pana in luna martie 2012. In acest caz, Costea Sorina a fost insotita la banca de suspectul Daniel Ruse, partener cu Mihai Stan in activitatile infractionale, care s-a recomandat a fi manager la SC Valflor SRL precum si de doi consultanti, Capatana Violeta (aceasta este persoana care a recomandat gruparii sucursalea BEC Izvor) si Iordache Gabriel (a carui concubina este Jurubita Elisabeta, angajata a BCR Sediul Central). Numitul Iordache Gabriel le-a solicitat membrilor gruparii sume de bani pentru a schimba garantiile si a obtine o noua linie de creditare. Intrucat aceleasi persone au solicitat un nou credit de 4,5 milioane lei pentru inca doua firme, SC Andrei Modern Construct SRL si SC Yoghi Fresh SRL desi erau restanti cu plata dobanzii. Departamentul Antifrauda din cadrul bancii a demarat o ancheta interna, ocazie cu care s-au constatat nereguli majore si acte false folosite in acordarea creditelor. (...) De asemenea, inculpatul Pavel Mihail a fost recunoscut de catre functionarii bancari, ca fiind persoana care trebuia sa le prezinte graul pentru care se emisesera certificate de depozit, precum si pe Iordache Gabriel, asazisul consultant", noteaza anchetatorii in actul de acuzare.

BRD Sucursala Academiei: 4,2 mil. lei

De la BRD Sucursala Academiei (conform datelor puse la dispozitie de banca) gruparea a obtinut o linie de creditare in valoare de 4,2 milioane lei prin intermediul SC Alram Servinvest Import Export SRL, societate controlata tot de Mihai Stan, care s-a prezentat sub identitatea falsa de Teodorescu Mihai aratand o carte de identitate falsa.

In urma adresei DIICOT, BRD a pus la dispozitie dosarul de credit in copie. Printre inscrisuri se regaseste si cartea de identitate falsificata pe care figureaza fotografia lui Mihai Stan. Datele insa apartin unei alte persoane, conform verificarilor facute la Evidenta Populatiei. Si in acest caz creditul nu a fost restituit, astfel ca banca a trecut la executarea scrisorii de garantie emisa de Fondul National pentru Garanarea Creditelor pentru IMM-uri. In final, statul roman a acoperit prejudiciul creat de grupare prin executarea scrisorii de garantie.

Contractul a fost semnat din partea SC Alram Servinvest Import Export SRL de catre Piturca Georgiana, asociat unic si administrator al societatii, si Teodorescu Mihai ca garant fidejusior, in fapt insa de Mihai Stan, care a folosit o carte de identitate falsificata. Denis Florentina Amuza, secretara liderului gruparii, cea care se ocupa de falsificarea actelor, a avut pe parcursul procedurii drept de semnatura pentru contul societatii si calitatea de director general al societatii, adauga DIICOT.

"Conform actelor de cercetare pentru acest credit exista date ca, prin intermediul inculpatului Diaconescu Dragos, s-a luat legatura cu inculpatul Cercel Claudiu, angajat al BRD Romania, care putea influenta decizia de acordare a creditului", explica sursa citata.

BRD Sucursala Unirii: 2 mil. lei


De la BRD Sicursala Unirii se obtine in perioada septembrie 2010-martie 2011, un credit in valoare de 2 milioane de lei pe numele SC Doru Mar-Trans SRL, societate controlata de catre inculpatul Ruse Daniel. Conform actelor puse la dispozitie de catre BRD, invinuitii obtin la data de 15 septembrie 2010, 640.000 de lei linie de creditare majorata la data de 31 martie 2011 la 2 milioane de lei, desi au solicitat 850.000 de euro. Contractul initial este semnat de catre Moga Marilena asociat si administrator al societatii, Costea Sorina in calitate de garant din partea SC Salamandra Phoenix SRL si Elena Stoian garant ipotecar.

La majorarea liniei de creditare semneaza ca si garanti Rasuceanu Catalin si Rasuceanu Ion, Elena Stoian cu teren, Fanel Gabriel Moga, si Ruse Iuliana din partea Garantului Salamandra cu 2 terenuri. Toate aceste personaje sunt controlate de catre liderul gruparii Danile Ruse, Iuliana Ruse fiind sotia acestuia. Dosarul se afla in faza executarii silite.

Credite de nevoi personale de la CEC Bank


De la diferite sucursale ale CEC Bank au fost contractate in cursul anului 2012 credite de nevoi personale prin diferiti interpusi, persoane ce au fost trecute ca angajati ai SC Ancuta SRL. La datele de contact ale societatii se regasesc numerele de telefon ale inculpatului Mihai Stan. De asemenea, invinuitii Mihai Stan si Amuza Denisa figureaza pe adeverintele de salariu si contractele de munca cu difeite calitati (de exemplu, Mihai Stan sub identitatea falsa Mihai Stancu-director general si Amuza Denisa-director comercial). Cu privire la toate documentele prezentat de catre "angajati" exista date si indicii temeinice ca sunt falsificate, spune DIICOT, care prezinta situatia creditelor obtinute de catre persoane fizice avand calitatea de "angajati" ai SC Ancuta SRL.

"La data de 26.09.2011 Dociu Simion semneaza contract de credit de nevoi personale pentru suma de 35.000 lei pe o perioada de 5 ani cu CEC Bank Bucuresti.

La data de 4.11.2011, Stan Ion semneaza contract de credit de nevoi personale pentru suma de 50.000 lei pe perioada de 5 ani cu CEC Bank Sucursala mun. Bucuresti.

La data de 14.10.2011 Radu Gabriela Alina semneaza contract de credit de nevoi personale pentru suma de 30.250 lei pe o perioada de 5 ani cu CEC Bank Sucursala Timpuri noi. Pe adeverinta de salariu figureaza pe Stancu Mihai - director geneal (in fapt Mihai Stan) si Amuza Denisa - director comercial.

La data de 28.10.2011 Niculae Gheorghe Mugurel semneaza contract de credit de nevoi personale pentru suma de 30.000 lei pe o perioada de 5 ani cu CEC Bank Surcursala mun. Bucuresti.

La data de 28.10.2011 Marin Olimpia semneaza contract de credit de nevoi personale pentru suma de 25.000 lei pe o perioada de 5 ani cu CEC Bank Sucursala mun. Bucuresti.

La data de 04.11.2011 Niculae Cocuta semneaza contract de credit de nevoi personale pentru suma de 40.000 lei pe o perioada de 5 ani cu CEC Banl Sucursala mun Bucuresti.

La data de 18.11.2011 Parici Marius semneaza contract de credit de nevoi pesonale pentru suma de 60.000 lei pe o perioada de 5 ani cu BRD Agentia Nerva Traian. Acesta depune inscrisuri false care atesta calitatea sa de angajat al SC Ancuta SRL, societate controlata de catre inculpatul Mihai Stan.

La data de 18.12.2011 Pitu Ion semneaza contract de credit de nevoi personale pentru suma de 50.000 lei pe o perioada de 5 ani cu BRD Agentia Drumul Gazarului. Acesta depune inscrisuri false care atesta calitatea sa de angajat al SC Ancuta SRL, societate controlata de catre inculpatul Mihai Stan ale carui date apar la adeverinta de salariat.

La data de 24.09.2012 Pitu Ion semneaza contract de credit de nevoi personale pentru suma de 60.700 lei pe o perioada de 5 ani cu BRD Agentia Unirii. Acesta depune inscrisuri false care atesta de aceasta data calitatea sa de angajat al SC Nasty Trade SRL societate unde calitatea de asociat o are inculpatul Nae Mihai Alexandru fiul lui Nae Florea. Din acesti bani suspectul achita creditul neplatit contractat de la agentia Drumul Gazarului si retrage numerar diferenta (13.600 lei).

La data de 28.05.2012 SC Salamandra Phoenix SRL obtine de la Unicredit Tiriac Bank o linie de creditare in valoare de 84.000 de lei. Contractul de credit este semnat de catre Popescu Roxana Nicoleta, sora numitilor Moga Fanel Gabriel si Moga Marilena, si fiica lui Elena Stoian persoane ce figureaza ca garanti la creditul luat de la BRD in numele SC Doru Mar Trans SRL. Suma astfel obtinuta este virata in conturile SC Valflor SRL a doua zi, de unde este retrasa numerar in baza unor borderouri de achizitii. Ambele societati sunt controlate de catre Ruse Dan.

La data de 27.07.2011 numita Ruse Iuliana, sotia inculpatului Ruse Dan, semneaza in calitate de asociat si administrator al SC Salamandra Phoenix SRL contractul de credit - descoperire cont in valoare de 200.000 de lei cu BRD Unirea", noteaza DIICOT in actul citat.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Teorism (DIICOT) au retinut 33 de persoane, printre care liderul gruparii, Daniel Ruse, si vicepresedintele BRD, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, Florian Dragos Diaconescu, fost general DIE, liderul grupari, Daniel Ruse si fratii Moga.

Aurel Saramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri in urma cercetarilor din acest dosar, este cercetat in stare de libertate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri