Sistemul bancar romanesc a adoptat, incepand cu 2 noiembrie 2012, schema SEPA pentru Credit Transfer adaptata pentru plati in lei, ceea ce inseamna ca bancile au trecut, din punct de vedere tehnic, la standardele europene de procesare a platilor in moneda nationala.
Schemele de plata SEPA sunt un set de reguli, practici si standarde in scopul realizarii interoperabilitatii la nivel interbancar, reglementare a Consiliului European al Platilor (EPC).

Noile standarde de plata, configurate prin sistemul Sent al Transfond vor aduce o serie de beneficii, atat bancilor cat si clientilor, persoane fizice si companii, datorita uniformizarii informatiilor aferente platilor la toate bancile.

Banca Comerciala Feroviara anuntat, printr-un comunicat, ca in urma implementarii schemei SEPA, caracteristicilor serviciului de plati in lei pe care banca il presteaza clientilor sai au ramas neschimbate.

“Tocmai de aceea, singurul aspect de care acestia trebuie sa tina cont la efectuarea platilor interbancare in lei de mica valoare este numarul maxim de caractere impus pentru completarea detaliilor de plata, conform standardului SEPA si a prevederilor Normei BNR nr. 1/ 2005 (privind modul unitar de completare a mentiunilor din ordinele de plata in mesajele electronice utilizate in sistemul ReGIS si in casa de compensare automata)”, se arata in comunicatul bancii.

Institutia de credit arata ca, deocamdata, doar Banca Comerciala Feroviara si alte 16 banci din cele 41 au adoptat schema SEPA pentru transferurile in lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri