Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) sustine ca intreaga activitate a societatii s-a realizat cu respectarea tuturor reglementarilor legale aplicabile in vigoare si ca institutia se afla sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de institutie financiara nebancara, inregistrata in Registrul Special al BNR.
Totodata, FNGCIMM subliniaza faptul ca beneficiaza de audit extern din partea unei companii de top din cadrul “big four”.

„Intreaga activitate a FNGCIMM s-a realizat cu respectarea tuturor reglementarilor legale aplicabile in vigoare. Dovada sustinerii acestei afirmatii rezida in faptul ca actiunile de supraveghere, misiunile de audit si/ sau controalele realizate de diverse entitati (Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Corpul de Control al guvernului, Corpul de Control al MECMA etc) nu au identificat deficiente in derularea activitatii societatii. Fondul are obligatii de raportare similare bancilor, supusa controalelor de specialitate desfasurate cel putin anual. Si din aceasta perspectiva, monitorizarea indicatorilor de prudentialitate sau rapoartele de supraveghere nu au identificat deficiente la nivelul FNGCIMM“, se arata intr-un comunicat al FNGCIMM.

Fondul precizeaza ca in ultimii 4 ani, de la debutul crizei economice, si-a dovedit din plin capacitatea de a sustine accesul la finantare pentru un numar important de IMM-uri.

Astfel, institutia a emis un numar de peste 35.000 de garantii, in cuantum de aproape 2 miliarde euro, aferente unui volum de credite sustinute de peste 4 miliarde euro.

„Inca de la infiintare, FNGCIMM a fost o entitate profitabila, desi nu are ca obiectiv principal obtinerea de profit. In cadrul Uniunii Europene, masurarea performantei unui fond este determinata doar de numarul de IMM-uri sustinute sau de capacitatea de a rezista pe piata. In aceste conditii, pe baza datelor financiare aferente primelor 10 luni ale anului 2012, FNGCIMM prognozeaza incheierea anului in curs cu un profit de circa 25 milioane lei“, potrivit FNGCIMM.

Fondul adauga ca in conditiile unui mediu economic ostil, unde rata creditelor neperformante la nivel de IMM-uri este de 23%, „FNGCIMM a reusit, printr-un management adecvat si instrumente specifice, mentinerea unui nivel al ratei platilor mult inferior, la aproape 5%“.

„De asemenea, nivelul capitalurilor proprii ale FNGCIMM este mai mare decat capitalul social al institutiei, aspect ce indica faptul ca FNGCIMM nu a pierdut bani, ci, dimpotriva, a gestionat corespunzator fondurile puse la dispozitie de actionar, statul roman“, a mai aratat Fondul.

Saptamana trecuta, DIICOT a audiat peste 100 de persoane in cazul unor fraude bancare de 22 milioane euro realizate in perioada 2010-2012. Printre cei anchetati se numara si Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM, si Claudiu Cercel, vicepresedinte BRD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri