Asiguratorii isi pot reduce cheltuielile legate de daune daca vor apela la serviciile mediatorilor, despagubirile obtinute de asigurati in instanta fiind de doua sau trei ori mai ridicate decat cele pe cale amiabila, reiese din cifrele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Astfel, despagubirile obtinute in instanta in cazul dosarelor de dauna pentru vatamari corporale si deces au atins 174,6 milioane de lei la finele anului 2011, fiind de doua ori mai ridicate decat pe amiabil, care s-au ridicat la 83,44 milioane de lei, a declarat miercuri unul dintre membrii Consiliului CSA, Dan Constantinescu, prezent la un eveniment dedicat medierii in asigurari.

"In privinta dosarelor de dauna platite, dintr-un total de 4.104, un numar de 2.167 au fost rezolvate amiabil si 1.937, deci aproape 50%, au fost solutionate in instanta. Aceasta este masa critica pe care putem sa o accesam in domeniul medierii in asigurari. Daca ne uitam la despagubirile platite, vom constata ca in instanta volumul despagubirilor a atins 174,6 de milioane de lei, in timp ce in amiabil despagubirile au cumulat doar 83,44 milioane de lei", a spus Constantinescu.

El a adaugat ca dauna medie platita s-a situat la 38.506 lei in cazul dosarelor rezolvate amiabil, in timp ce in instanta a fost de 90.123 lei, scrie Mediafax.

"Este foarte limpede ca acest ecart de 134% al daunei medii platite prin intermediul instantelor fata de cea platita pe amiabil reprezinta inca un punct de care ne putem lega sperantele noastre de dezvoltare a sectorului de mediere in asigurari in viitor", a spus reprezentantul CSA.

Pe baza acestor cifre, a continuat Constatinescu, rezerva de dauna avizata la finele anului 2011 constituita in baza dosarelor rezolvate amiabil era de 198,7 milioane de lei, in timp ce pe baza dosarelor solutionate in instanta a atins 588,1 milioane de lei.

"In acest context, dauna medie in rezerva prezinta un ecart aproape inspaimantator, de patru ori mai ridicat, de la 76.809 lei la 331.694 lei. Cifrele (...) arata ca ecartul foarte mare intre rezultatele obtinute in instanta si cele pe cale amiabila reprezinta un punct de plecare al viitoarei dumneavoastre activitati in ceea ce priveste medierea in asigurari", a spus Constantinescu.

Referitor la situatia dosarelor de regres administrativ, cifrele CSA pentru intervalul ianuarie-iunie 2012 arata ca pe rolul instantelor de judecata erau inregistrare un numar total de 14.280 de dosare de dauna, iar suma totala a pretentiilor se ridica la 113,8 milioane de lei.

"Numarul dosarelor de regres administrativ aflate pe rolul instantelor la 30 iunie 2012 reprezenta aproape 10% din totalul dosarelor RCA aflate in stadiul de instrumentare. Este un procent semnificativ asupra caruia putem sa meditam", a spus Constantinescu.

In primul semestru al acestui an, asiguratorii au platit 35,97 milioane de lei pentru 4.911 de dosare de dauna pe segmentul RCA solutionate in baza unor hotarari judecatoresti, reprezentand 3% din totalul dosarelor de dauna RCA platite in perioada analizata.

"Dauna medie pentru dosarelor de regres administrativ platite in instanta a atins 7.342 lei, cu 30% mai mult fata de dauna medie la nivelul pietei de asigurari RCA, care a fost de 5.643 lei. Avem, asadar, un temei foarte clar de a sugera asiguratorilor sa intre in acest proces de mediere pentru simplu motiv ca diferenta de 30% reprezinta o marja de negociere, inlauntrul careia, dincolo de faptul ca pot fi costuri mult mai reduse, celeritatea procesului mai ridicata, accesul mai rapid la resurse si la refinantare, avem aceasta posibilitate de negociere", a spus reprezentantul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Prezent la eveniment, alt membru al Consiliului CSA, Albin Biro, a spus ca medierea poate reduce numarul de dosare aflate pe rolul instantelor, degrevand astfel activitatea judecatorilor, in conditiile in care, au fost cazuri in care, mai mult de jumatate din dosarele programate intr-o zi aveau legatura cu domeniul asigurarilor.

Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.

Institutia medierii este reglementata prin Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.

Prin dispozitiile Legii 115/2012, de la 1 octombrie, s-a instituit obligativitatea informarii cu privire la mediere pentru fiecare persoan' (fizica sau juridica) ce-si propune deschiderea unui proces judiciar in anumite domenii expres prevazute de lege.

Aceeasi obligativitate este prevazuta si pentru partile ce se afla deja cu o cauza pe rolul instantelor de judecata.

In acest sens, partile sunt obligate sa parcurga o sedinta de informare cu privire la mediere.
Instantele sunt si ele obligate sa solicite, tuturor partilor din dosar, dovada parcurgerii acestei sedinte de informare, masura care se aplica incepand cu luna ianuarie 2013.

Interesele mediatorilor sunt reprezentate de Asociatia de mediatori din domeniul financiar-bancar FINBAN, infiintata in 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri