Piata la termen de la Sibiu a fost mult mai dinamica saptamana trecuta decat in ultima parte a lui aprilie, \"miscarile\" fiind resimtite pe mai multe tipuri de contracte
"Startul de luna a adus un suflu nou pietei de capital, implicit celei de la Sibiu. Cum cea mai mare parte a emitentilor au avut AGA, lucrurile par mult mai clare. Odata cu reluarea tranzactionarii pe contractele SIF-uri, TLV si SNP, piata derivatelor a intrat in ritmul sau firesc", a spus, citatata de Rompres, Mirabela Coss, broker la SSIF Boker Cluj.

Investitorii au putut sa-si aplice strategiile pregatite, in functie de activele spre care se orienteaza. Interesanta este reactia lor fata de SIF-uri, unele din derivatele cu cea mai mare cautare la bursa sibiana.

Chiar daca SIF 1 si SIF 3 nu au intrunit cvorumul necesar realizarii unei majorari de capital cu acordare de actiuni gratuite, per ansamblu cotatiile SIF au oscilat destul de putin, afirma Coos.

Tendinta de scadere cauzata de aceste stiri negative a fost bine contracarata de cumparatori care au incercat sa surprinda nivelele suport pentru a deschide noi pozitii. Deci investitorii de pe piata sibiana sunt inca increzatori in posibilitatea de crestere a preturilor SIF in urmatoarele 2-3 luni.

In acelasi timp, investitorii au manifestat un interes aparte pentru tranzactiile cu derivatele petroliere, SNP si RRC.

Printre elementele care au determinat mentinerea gradului ridicat de interes fata de SNP, "un rol semnificativ a revenit deciziei de vanzare a 8,0 la suta din actiunile companiei catre angajati, dublata de intentia OMV de a cumpara actiuni Petrom", a afirmat un broker din piata.

"SNP nu pare sa fi scapat de sub presiunea acelui 8,0 la suta atat de discutat in ultimele luni. Astfel, independent de evolutia pretului la petrol pe pietele internationale, care ar duce practic la o crestere a profiturilor societatii, SNP a inregistrat scaderi repetate inca de la inceputul lunii trecute, la Sibiu tranzactiile realizandu-se sub preturile de la BVB, ceea ce indica o reticenta a investitorilor in ceea ce priveste o posibila revenire", considera Mirabela Coss.

Derivatele pe RRC s-au aflat in atentia vanzatorilor, dupa ce Petromidia a anticipat pentru 2006 un profit de cinci ori mai mic fata de anul precedent. "Volumul mare pe RRC indica o inclinatie catre speculatie. Cum numarul de pozitii deschise nu a variat in mod deosebit, arata ca exista practic aceeasi speculatori. Este posibila o reducere a pozitiilor dupa publicarea rezultatelor pe primul trimestru din 2006 unii dintre investitori nedorind sa se supuna hazardului", a mai precizat Mirabela Coos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri