Unul din cinci romani ar renunta la cheltuielile cu tigarile, bautura sau dulciurile pentru a-si acoperi datoriile, in timp ce doar unul din zece ar “sacrifica” masina, arata un sondaj online comandat de KRUK International.
Jumatate dintre respondentii care au participat la sondaj cred ca ratele catre banca ar trebui sa aiba intaietate la returnare, pentru a elimina riscul de a fi inregistrati in baza de date a unui birou de credit. Pe lista prioritatilor sunt apoi ierarhizate chiria sau rata la casa (45%) si datoriile la utilitati sau abonamentele telefonice (44%).

Datoriile cel mai greu de returnat sunt, pentru o treime dintre participantii la sondaj, cele luate de la banca pentru credite de consum, in perioada in care aveau un venit mai mare. Acestea sunt urmate de ratele ipotecare (22%) si de cheltuielile cu facturile la utilitati si telefonie (18%).

Un roman din trei recunoaste ca bugetul personal s-a inrautatit anul acesta, deoarece a avut mari intarzieri la plata datoriilor. Peste un sfert dintre cei chestionati isi doresc ca in 2013 sa-si planifice mai bine veniturile si cheltuielile, iar unul din zece vrea sa scape de datorii pana la sfarsitul acestui an, mai arata cercetarea.

Pentru a-si acoperi datoriile, cele mai multe persoane din esantion (33,5%) au declarat ca ar fi dispuse sa renunte mai degraba la cheltuielile dedicate placerilor personale. In topul “sacrificiilor” se afla si diverse cheltuieli precum cadouri, vacante, excursii de weekend, la care 27% sustin ca le-ar taia de pe lista.

In cazul unui exercitiu de imaginatie conform caruia nu ar avea suficienti bani in bugetul familial pentru a plati facturile curente si ratele la credite, majoritatea respondentilor (67%) s-ar astepta de la compania de colectare a creantelor sa le permita plata datoriei in rate convenabile.

De asemenea, in situatia ipotetica in care ar avea datorii foarte mari si ar intampina probleme la plata lor, cei mai multi dintre respondenti (56%) au indicat ca ar simti teama de consecinte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri