Organizatorii schemelor de intrajutorare incalca prevederile legii institutiilor financiare nebancare
Firmele care ofera finantari prin scheme piramidale - bazate pe contributiile mai multor persoane din care treptat sint acordate credite sau autovehicule - nesocotesc si noile prevederi referitoare la institutiile financiare nebancare, dupa ce, profitind de ingaduinta politiei, incalcau cu nonsalanta doar legea bancara. Potrivit legii, inscrierea firmelor care presteaza servicii financiare nebancare la BNR putea fi facuta pina la finele lunii februarie, cind a expirat termenul de 30 de zile de la intrarea ordonantei in vigoare. In cazul in care ar activa in limite legale, aceste firme dau credite din resurse atrase de la ceilalti participanti si, ca urmare, trebuie inscrise in registrele noastre, spune Mugur Stet, purtator de cuvint al BNR.

Conditii drastice pentru administratori

Pe linga capitalul social minim de 200.000 de euro, impus prin ordonanta mentionata, aceste firme trebuie organizate ca societati pe actiuni, iar administratorii acestora ar trebui sa aiba studii superioare si experienta intr-un domeniu considerat relevant de BNR. Casele de ajutor reciproc sint exceptate de la aceste cerinte, insa legislatia nu recunoaste decit asociatiile pensionarilor si ale salariatilor.

Cei care apeleaza la schemele de intrajutorare sint cei incondeiati de catre Centrala Riscurilor Bancare sau cei fara resurse. Oganizatorii isi fac reclama spunind ca sistemul e flexibil, deoarece nu se solicita adeverinta de salariu sau giranti.

Firmele, numite pompos de autofinantare, formeaza mai multe grupe de clienti, care platesc, sub forma unor rate lunare, o cota-parte din valoarea autoturismului sau a creditului pe care doresc sa-l primeasca.



Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5159&art=12413&cHash=dca2f92e59

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri