Firmele care ofera finantari prin scheme piramidale - bazate pe contributiile mai multor persoane din care treptat sint acordate credite sau autovehicule - nesocotesc si noile prevederi referitoare la institutiile financiare nebancare, dupa ce, profitind de ingaduinta politiei, incalcau cu nonsalanta doar legea bancara. Potrivit legii, inscrierea firmelor care presteaza servicii financiare nebancare la BNR putea fi facuta pina la finele lunii februarie, cind a expirat termenul de 30 de zile de la intrarea ordonantei in vigoare. „In cazul in care ar activa in limite legale, aceste firme dau credite din resurse atrase de la ceilalti participanti si, ca urmare, trebuie inscrise in registrele noastre“, spune Mugur Stet, purtator de cuvint al BNR.

Conditii drastice pentru administratori

Pe linga capitalul social minim de 200.000 de euro, impus prin ordonanta mentionata, aceste firme trebuie organizate ca societati pe actiuni, iar administratorii acestora ar trebui sa aiba studii superioare si experienta „intr-un domeniu considerat relevant“ de BNR. Casele de ajutor reciproc sint exceptate de la aceste cerinte, insa legislatia nu recunoaste decit asociatiile pensionarilor si ale salariatilor.

Cei care apeleaza la schemele de „intrajutorare“ sint cei incondeiati de catre Centrala Riscurilor Bancare sau cei fara resurse. Oganizatorii isi fac reclama spunind ca sistemul e flexibil, deoarece „nu se solicita adeverinta de salariu sau giranti“.

Firmele, numite pompos de „autofinantare“, formeaza mai multe grupe de clienti, care platesc, sub forma unor rate lunare, o cota-parte din valoarea autoturismului sau a creditului pe care doresc sa-l primeasca.Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5159&art=12413&cHash=dca2f92e59