Piata de leasing ar putea consemna anul viitor o crestere de 10%-15% fata de acest an, pentru care se estimeaza o stagnare la nivelul lui 2011, de 1,35 miliarde euro, numai daca mediul economic isi revine si investitorii isi vor recapata increderea, apreciaza reprezentanti ai industriei.
"Speram ca daca lucrurile se vor stabiliza la nivel economic, investitorii vor avea anul viitor mai mult curaj pentru a demara proiecte de investitii. Speram pentru 2013 o crestere categorica a pietei, insa e greu de spus daca va fi una de 10%-15%, trebuie sa vedem ce se intampla", a declarat joi presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania, Antoaneta Curteanu, la Conferinta Nationala ALB.

La randul sau, directorul general al BCR Leasing, Bogdan Speteanu, a declarat ca piata de leasing va ramane in 2013 cel mai probabil aproape de nivelul acestui an, cu un mic plus. Pentru finele anului curent, Speteanu anticipeaza ca piata va avea o scadere de 5%-10% fata de 2011, intrucat a doua jumatate a anului a fost foarte slaba, pe fondul situatiei economice dificile, care include si o scadere a numarului de masini vandute la nivel national, scrie Mediafax.

"Daca anul viitor incepe sa mearga economia cat de cat, sa continue restructurarile si sa creasca absorbtia fondurile europene, am putea reusi sa avem o crestere de 15% pentru piata de leasing", a spus Speteanu.

De asemenea, presedintele ALB a revizuit prognoza anuntata in primavara pentru piata de leasing la finele acestui an, cand anticipa o crestere de 10%-15% la nivelul industriei, insa lipsa predictibilitatii si a increderii investitorilor au afectat rezultatele.

"Intrucat evolutia economica ne-a ponderat performantele, nu vedem o crestere semnificativa, suntem nevoiti sa revizuim asteptarile. Speram sa inchidem anul cu o cifra apropiata de anul trecut, chiar daca de obicei ultimul trimestru este unul foarte bun", a explicat Curteanu.

Piata de leasing financiar a inregistrat in primele noua luni o scadere de 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 979 milioane euro, pe fondul reducerii volumului de finantari pe segmentele de echipamente si imobiliare, dupa ce in intervalul ianuarie-septembrie 2011 consemnase o crestere de 29%.

Anul trecut, piata de leasing a atins 1,35 miliarde euro, in crestere cu 20% fata de 2010, dupa doi ani de cadere, evolutia fiind sustinuta de finantarile pentru echipamente si utilaje mari. Industria de profil a inregistrat un varf in 2007, de 4,94 miliarde euro, dupa care in 2008 a inceput declinul, cu 3%. Cea mai abrupta scadere a fost consemnata in 2009, de 74%, la aproape 1,3 miliarde euro, piata fiind puternic afectata de criza economica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri